Jeugd PKN Ermelo naar Bulgarije

Help mee de Roma hun toekomst op te bouwen Doneer


Ermelo Eind april gaat een groep jeugd van de Nieuwe Kerk uit Ermelo naar Bulgarije om daar vrijwilligerswerk te doen voor Mission Possible. Acht dagen lang gaan zij aan het werk in het dorpje Hristo Danvo op ruim 100 km ten oosten van Sofia. Hier zal een bestaand centrum worden uitgebreid met een ruimte wat zal worden gebruikt als gaarkeuken en leslokaal voor kinderen uit Roma-gezinnen. Verder zullen er spelactiviteiten worden georganiseerd voor kinderen in het Roma dorp.
   
Mission Possible Bulgarije Mission Possible Bulgarije
Mission Possible Bulgarije Mission Possible Bulgarije

De levensomstandigheden van de Roma in het dorp zijn verre van optimaal. Hoge werkloosheid, weinig opleiding en slechte woonomstandigheden zorgen er voor dat de Roma tot de armste bevolkingsgroep van Bulgarije behoren. Mission Possible werkt nauw samen met de lokale Roma kerk om verbeteringen in het leven van de Roma te brengen. In het nabij gelegen dorp Rozino is een dergelijk centrum ruim 10 jaar geleden gestart. Wat begon als een gaarkeuken is uitgegroeid tot een wijkcentrum waar niet alleen in de wintermaanden maaltijden voor de kinderen worden verstrekt maar waar ook een alfabetiserigscursus werd gehouden. De Roma organiseren er nu kerkdiensten en een zondagsschool. Dat heeft tot een mentatlieitsverandering geleidt waarvan het resultaat zichtbaar is in het dorp. De huisjes worden beter onderhouden en er slingert miinder huisvuil rond. De kinderen zien er schoner uit en maken vaker hun school af.

Mission Possible Bulgarije Mission Possible Bulgarije
Mission Possible Bulgarije Mission Possible Bulgarije
 Mission Possible Bulgarije  Mission Possible Bulgarije

De jeugd in Ermelo is erg enthousiast. Gerwin van den Berg, jeugdleider van de Nieuwe Kerk verteld "Er hebben zich 33 jongeren in de leeftijd van 16 - 25 jaar opgegeven. De reiskosten worden door de jeugd zelf bekostigd. Daarnaast zijn er acties georganiseerd en daar zijn ze nog steeds mee bezig, om geld in te zamelen voor de werkzaamheden die in Hristo Danovo gedaan moeten worden. Heel mooi dat ze hier hun tijd en energie in willen steken!" 

Dat het bij de jeugd in Ermelo niet ontbreekt aan handelsgeest en creativiteit blijkt wel uit de acties die zijn en worden georganiseerd. Zo worden er roestvrijstalen naambordjes gemaakt en bijbelhoesjes in verschillende kleuren en maten. Stroopwafels en rookworsten worden verkocht, lege flessen ingezameld en stond de jeugd met een kraam op de Sinterklaasmarkt.
Op 15 maart is er in Ermelo een oud ijzer actie en op 22 maart een zaalvoetbaltoernooi. 


Heeft u belangstelling voor een roestvrijstalen naambordje of een originele bijbelhoes neem dan even contact op.
     
Mission Possible Roma Bulgarije Mission Possible Roma Bulgarije Mission Possible Roma Bulgarije

 Mission Possible Roma Bulgarije  Mission Possible Roma Bulgarije
 Mission Possible Roma Bulgarije  Mission Possible Roma Bulgarije
 Mission Possible Roma Bulgarije  Mission Possible Roma Bulgarije
Mission Possible Roma Bulgarije Mission Possible Roma Bulgarije

Met uw gift ondersteunen we gaarkeukens en alfabetiserings-programma's. Uw gift verandert levens.
Doneer nu