Mission Possible

Onze kinderen in Krasnoyarsk

Dagopvang in Krasnoyarsk, Rusland


Van een afstandje lijkt de flat in een redelijk goede staat. Dat wordt anders als je binnenkomt. De flat is een zogenaamde ‘obshezhitel’. Deze flat bestaat uit 5 etages. Aan de lange gang zijn zo’n 25 deuren. Achter deze deuren zijn kamers van tussen de 9m2 en 15m2. Sommige bewoners hebben één kamer, andere twee. Op het eind van de gang is een toilet en een wasbak die door alle bewoners van de gang moet worden gedeeld. Er is ook een douche; één douche voor alle bewoners van de flat. Er is nauwelijks privacy en er zijn altijd problemen en die beperken zich niet alleen geluidsoverlast. Ook problemen met drank, drugs en huiselijk geweld komen regelmatig voor. Kinderen worden vaak aan hun lot over gelaten want hun vaak alleenstaande moeders moeten werken om rond te komen.


Mission Possible Dagopvang Krasnoyarsk Mission Possible Dagopvang Krasnoyarsk
 Mission Possible Dagopvang Krasnoyarsk  Mission Possible Dagopvang Krasnoyarsk

In een vertrek op de eerste etage organiseert Mission Possible vijf dagen per week een naschoolse opvang voor deze kinderen. Iets waar de kinderen telkens weer erg naar uitkijken. Ze staan buiten al op ons te wachten als we aan komen rijden.

‘Wanneer gaan we eten?’ vraagt één van de jongens. Ik schat hem op zo’n 8 jaar oud. “Heb je al trek?’ vraag ik. ‘Ja’ zegt hij,’ bij ons thuis is niets te eten.


Elke dag heeft zijn eigen programma. Tijdens de schoolperiode begint het met het maken van huiswerk onder begeleiding. Daarna spelen de kinderen spelletjes en krijgen ze een maaltijd. Op maandag schilderen de kinderen. Dat is een soort kunsttherapie onder begeleiding van een psycholoog. Dinsdag is het knutselen met verschillende materialen. Woensdag tekenen. Donderdag heeft een vrije invulling; een spel buiten of een excursie. Vrijdag krijgen ze les over sociaal gedrag, christelijke normen en waarden e.d.


Mission Possible Dagopvang Krasnoyarsk Mission Possible Dagopvang Krasnoyarsk
Mission Possible Dagopvang Krasnoyarsk Mission Possible Dagopvang Krasnoyarsk


Vandaag is het nog vakantie en hoeft er geen huiswerk worden gemaakt. De kinderen vermaken zich met spelletjes. Er zijn ook een paar moeders meegekomen. Hun gezichten zijn getekend, eentje heeft een blauw oog. Ze doet haar best om de fotocamera te ontwijken. Erg spraakzaam zijn de dames niet. Behalve Olga.

Mission Possible Dagopvang Krasnoyarsk Mission Possible Dagopvang Krasnoyarsk
Mission Possible Dagopvang Krasnoyarsk Mission Possible Dagopvang Krasnoyarsk

 “Al 27 jaar woon ik in deze obezhitel en ik heb er schoon genoeg van”, zegt ze. En in vergelijking met andere moeders is zij nog redelijk goed af. Ze heeft een baan en haar kind kan ze overdag bij haar oma die een verdiepning hoger woont onderbrengen. Ze werd door haar man geslagen maar heeft hem de deur gewezen. En dat laatste is in Rusland vrij uitzonderlijk. Haar kamer is geprivatiseerd en ze betaald alleen voor water en electriciteit. Zo’n 1.500 RUR (ong. €20) in de maand. De meeste anderen huren een kamer en dan praat je al gauw over 8.000 RUR (ong. €100). Met een kinderbijslag van nog geen 500 RUR en een inkomen van gemiddeld 10-12.000 RUR is dat armoe troef.


Mission Possible Opvang Krasnoyarsk Mission Possible Opvang Krasnoyarsk
 Olga met haar zoontje  In het midden Luyba Beide meisjes rechts zijn vrijwilligers

Dankbaar zijn ze voor de ondersteuning die ze hier krijgen. Mission Possible in Krasnoyarsk zamelt lokaal kleding in die ze kunnen uitzoeken. Ze krijgen regelmatig een voedselpakket. En met de start van het nieuwe schooljaar is er voor de kinderen een pakket met schoolspullen. Maar het is vooral de aandacht en liefde die ze elke dag weer naar het centrum brengt. Tante Lyuba, de directrice van Mission Possible in Krasnoyarsk, wordt door zowel de kinderen als de moeders op handen gedragen. Bij haar kunnen ze altijd terecht met hun problemen.


“Mijn hart breekt als ik zie in wat voor omstandigheden deze kinderen moeten opgroeien. Zo weinig blijdschap in hun leven en wat is hun toekomst? Elke dag dank ik God dat wij weer de mogelijkheid hebben om deze kinderen iets van Zijn liefde te laten zien.”


Met €20 ondersteunt u een hele maand de dagopvang voor één kind

 Mission Possible Doneer nu!Laatste nieuws uit Krasnoyarsk


RuslanRuslan is 10 jaar oud en is dit jaar overgegaan naar groep 5. Hij is een snelle leerling en krijgt goede cijfers. Ruslan is een stille en verlegen jongen. Zijn klasgenoten begrijpen hem niet altijd en hij wordt vaak gepest op school. Ruslan gaat naar een boetseer hobbyclub. Hij houdt zoveel van computerspelletjes spelen dat maatregelen moesten worden genomen. Hij wil graag leren spelen op een accordeon en in september beginnen zijn eerste lessen. Ruslan's moeder heeft nog geen enkele keer haar zoon bezocht. Elke avond voordat hij naar bed gaat bid Ruslan voor haar.
RayaRaya is 16 jaar oud en heeft het hele jaar door goed haar best gedaan op school. Ondanks dat waren haar cijfers niet hel erg goed maar voldoende. Raya is een serieus meisje. Afgelopen zomer heeft ze meegeholpen op de rehabilitatieboerderij in Yaroslavl. Raya moet nog 1 jaar naar school en dan wil ze Psychologie gaan studeren. Ze is al begonnen met een voorbereidende cursus. Ze heeft ook Engelse les en gaat daarin goed vooruit. Studeren is duur en Raya zal een baantje moeten vinden om eea te kunnen bekostigen. Bid voor Raya dat Gods wil in haar leven wordt gedaan.MaksimMaxim is 17 jaar oud en heeft dit jaar zijn basisdiploma gehaald. Het laatste schooljaar was erg moeilijk voor hem en voor ons allemaal. Wij zijn erg dankbaar dat hij is geslaagd. Maxim gaat binnenkort naar de Technische School en wordt automonteur. Deze maand wordt hij 18 en dan mag hij wettelijk gezien op zichzelf gaan wonen. Maar hij weet nog niet of hij dat wil. Momenteel helpt hij onze medewerker Aleksey met het renoveren van de garage; helpt mee met de zorg voor de kleinere jongens ; ruimt het vuilnis op en doet onze boodschappen. Kort gezegd - hij gedraagt zich heel erg goed!

KolyaKolya is 7 jaar en heeft dit jaar veel vooruitgang geboekt op school. Hij heeft leren lezen, schrijven en rekenen. ook op de muziekschool was hij erg succesvol: Hij heeft de basiscursus pianospelen gedaan en inmiddels opgetreden in 3 concerten. Kolya vindt het heel erg leuk. Hij onthoudt de liederen die op zondag in de kerk worden gezongen en probeert ze thuis na te spelen. Zijn psycholigische en sociale ontwikkeling gaat niet zo goed. Hij is teruggetrokken en erg op zichzelf.; weet niet hoe met andere kinderen te spelen en probeert dat soort situaties te vermijden. In juli was Kolya op het zomerkamp op de rehabilitatieboerderij in Yaroslavl en dat is hem erg goed bevallen.


Polina

PolinaPolina was de jongste dochter van ouders die allebei een baan hadden en een mooi appartement in Krasnoyarsk. Maar ze waren genoodzaakt het appartement te verkopen omdat ze allebei zonder werk kwamen te zitten. Binnen twee jaar hadden ze het geld er doorheen gejaagd aan feesten en alcohol. Polina herinnert zich dat er altijd veel mensen in het huis waren en dat het vaak uit de hand liep. Haar moeder werd geslagen en ook Polina werd geslagen als haar vader weer dronken was. Polina was zeven jaar toen deze ellende begon. Polina begon van huis weg te lopen als er thuis weer drinkgelagen werden georganiseerd. Meestal waren haar ouders zo dronken dat ze niet merkten dat ze er niet was. Maar als ze thuiskwam werd ze hardhandig geslagen. Toen Polina twaalf jaar was had ze al regelmatig op straat gebivakkeerd met andere meiden. Ze snoof lijm en ging niet meer naar school. Regelmatig werden ze opgepakt door de politie en of terug Polina is geslaagd!naar huis teruggestuurd of naar een opvangtehuis. Polina herinnert zich nog goed dat elke keer dat ze werden opgepakt het hoofdhaar werd afgeknipt en dat ze dagenlang huilde. Toen ze een weer een keer in een tehuis was geplaatst werd haar verteld dat het huis waar haar ouders woonden was afgebrand en dat iedereen was omgekomen. Polina liep van het tehuis weg en kwam weer op straat terecht.  Daar kwam ze in contact met de straatpatrouille van Mission Possible. En dat was het begin van een nieuw leven. Ze kreeg onderdak in het opvangtehuis van Mission Possible en hoewel ze in het begin regelmatig wegliep bleef ze terugkomen. Ze is weer naar school gegaan en ondanks haar achterstand heeft ze haar diploma gehaald. Inmiddels is Polina 19 jaar en is er van overtuigd dat God een plan met haar heeft. Ze weet nog niet wat ze gaat doen. Maar zegt ze "Ik wil daar zijn waar God me wil hebben!"
 Polina in tehuisGeef jongeren als Polina een toekomst en steun ons opvangcentrum


                             Doneer nu