Onze cursisten in Yaroslavl

Afkicken is mogelijk! Help onze cursisten in Yaroslavl Doneer nu

Drukke tijden voor de mensen op de rehabilitatieboerderij in Yaroslavl.

Het oogsten is in volle gang. In totaal moet er 36 ha aardappelen, wortelen en bieten worden geoogst. De cliënten die het rehabilitatieprogramma volgen draaien volop mee in het proces. Er worden lange dagen gemaakt en er wordt zelfs ‘s nachts gewerkt. Afgelegen stukken land moeten worden bewaakt want anders wordt de oogst zo van het land gestolen.

   
Mission Possible Opvang Yaroslavl Mission Possible Opvang Yaroslavl
Mission Possible Opvang Yaroslavl Mission Possible Opvang Yaroslavl
   

Mission Possible Opvang YaroslavlEén van de jongens op de boerderij is Ruslan. “Vanaf mijn 15e gebruik ik al. En sinds die tijd heb ik in verschillende gevangenissen vastgezeten. Maar ook dat bracht geen enkele verandering in mijn gedrag. Mijn leven was één grote puinhoop. Mijn gezondheid werd zo slecht dat ik niet meer kon lopen. Ten einde raad vroeg ik een vriend om mij naar een rehabilitatie centrum te brengen.

Hij was daar zelf ook geweest en was afgekicked. Hij had mij er over verteld hoe hij daar tot geloof was gekomen en hoe dat hem had geholpen om van de drugs af te blijven. Toen leek het me helemaal niets maar inmiddels weet ik beter.

Mijn rehabilitatie programma zit er bijna op. En dat is niet gemakkelijk geweest. Na een paar maanden dacht ik dat ik letterlijk en figuurlijk op eigen benen kon staan. Ik kon weer lopen en had het wel gezien. Maar op de dag dat ik wilde vertrekken kon ik zonder hulp de trap niet af komen. Ik heb dat als teken van God gezien. Ik was er nog niet klaar voor.

Inmiddels ben ik ook gedoopt. Nog 2 maanden en dan zit mijn programma er op. Ik ben God ontzettend dankbaar en ben er van overtuigd dat Hij mij ook zal helpen na mijn rehabilitatie.”

   
Mission Possible Opvang Yaroslavl Mission Possible Opvang Yaroslavl
   Rehabiliatieprogramma krijgt vervolg in Moskou

Aan tafel zitten een aantal jonge mensen. Voor mij bekende gezichten die ik eerder heb gezien op de rehabilitatieboerderij in de buurt van Yaroslavl. Allemaal hebben ze een drugsverleden en hebben ze het afkickprogramma gevolgd. Nu verblijven ze om verschillende redenen in het opvangtehuis bij Moskou.
Mission Possible Yaroslavl-Moskou
vlnr: Bert MP Nederland, Nikolai, Julia, Sergei, Alexei, Misha, Menne

Misha omdat hij verder van huis wilde zijn. Hij woont vlakbij de boerderij en de verleiding werd te groot om met het programma te stoppen. Hij heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf en moet zich regelmatig melden bij de polite. Maar hij is op de goede weg en werkt samen met de andere jongens in de bouw. Ook gebruikt hij zijn tekentalent weer.

Mission Possible Moskou-Yaroslavl Mission Possible Moskou-Yaroslavl

Nikolai heeft ‘krokodil’ gebruikt. Een sterk verslavend middel met een heftige maar korte werking. Hij beschrijft de ingredienten van het giftige mengsel. “Er zit benzine in, ontsmettingsmiddel, jodium en zwavel . Daar gebruik je lucifers voor. Plus codeine wat in pijnstillers zit. Het is rotzooi en ik heb geluk gehad. De meeste ‘krokodil’ gebruikers sterven binnen 1,5 jaar.” Op de vraag hoe je zover komt dat je zulke giftige rotzooi in je aders spuit zegt hij: “Eerst gebruikte ik heroine maar door de drugsbestrijding was dat nauwelijks meer te krijgen. Dus gingen we op zoek naar een vervanging. Al deze ingrediënten zijn gemakkelijk te verkrijgen  en je kunt het zelf maken.” Nikolai heeft zijn programma op de boerderij met succes gevolgd en loopt nu stage. Hij hoopt begeleider te worden op de boerderij.

Sergey zit nog midden in het programma. Hij vertelt: “Er zaten 15 jongens in onze klas. Vanaf 15 jaar gebruikten we allemaal drugs. Iedereen deed dat. Je hoorde er dan bij en het was stoer. We wisten niet van de schadelijke gevolgen.  In het begin gebruikten we 1 keer per week; ‘s zaterdags. Maar al gauw werd het vaker.  Pas later begrepen we dat we verslaafd waren. Van die groep zitten er nu twee aan tafel; een ander zit in de gevangenis, nog een is heel erg ziek; de rest leeft niet meer. Allemaal overleden aan de gevolgen van drugs. Een paar maanden geleden werd ik door Alexei die ik al vanaf de eerste klas van de lagere school ken, gevraagd om naar de rehabilitatieboerderij te komen. Ik wilde mijn broer die ook verslaafd is meenemen maar hij wilde niet. Twee maanden geleden is hij overleden.”

Mission Possible Moskou-YaroslavlHet leven van Alexey en Julia ziet er heel anders uit dan een paar jaar geleden. Nu zijn ze getrouwd en hebben ze twee kinderen. Maar daar zag het jaren geleden niet naar uit. Allebei waren ze verslaafd aan heroïne en hun leven was een grote puinhoop.  Op de boerderij, waar ze elkaar hebben leren kennen, hebben zen het afkick programma met vallen en opstaan gevolgd. Nu zijn ze allebei begeleiders. “Het heeft heel lang geduurd voordat wij het vertrouwen van onze ouders weer terug hadden. Zelfs jaren . Maar nu krijgen we de sleutel van hun appartement als ze een weekend weggaan” vertelt Julia. “ Sterker nog, ze lenen ons nu zelfs geld!” vult Alexei lachend aan.

In Moskou houden de jongens, als onderdeel van hun afkickprogramma olv Alexei zich bezig met het renoveren van appartementen in Moskou. Daarnaast doen ze klusjes in het opvangtehuis.Mission Possible YaroslavlMisha, 30 jaar; geboren in een dorp in de buurt van Yaroslavl. Hij begon te drinken op z'n 15 net als zoveel jongens in het dorp. Daarom heeft hij zijn opleiding nooit afgemaakt. Met de drank kwam ook de drugs. "Eigenlijk had ik daar helemaal niks mee. Het werd me aangeboden en ik weigerde tot 3 maal toe. Maar de 4e keer was ik inmiddels aangeschoten en probeerde het ook. Vond het eigenlijk nog niks maar kon er niet meer vanaf blijven. Ik heb 2.5 jaar in de gevangenis gezeten. Dat helpt ook niet echt om af te kicken. Daar is van alles te krijgen. Ik had een mobiele telefoon geritseld en daarmee belde ik mijn bestellingen door naar vrienden. Die gooiden het op een afgesproken tijdstip over de muur en wij vingen het op". Hij doet voor hoe ze dat deden: Jas opritsen en over het hoofd trekken zonder de armen uit de mouwen te halen. "Dan heb je een vangnet en bovendien heb je je jas weer heel snel aan. Drank, drugs en eten". Hij lacht "Als ik wilde had ik zelfs meloen kunnen bestellen. Dit was overigens niet zonder gevaar. Iemand werd gesnapt; hij had 5 jaar en kreeg er nog 4 jaar bij en zit nu nog vast". Weer thuis gaat het drinken en drugs gebruiken door. Het geld wat hij verdient gaat er aan op. "Ik ben er waarschijnlijk door iemand ingeluist" zegt Misha. "Een drugsverslaafde die door de politie onder druk is gezet. Ik was thuis aan het drugs maken toen ze binnen kwamen stormen. Gelukkig was de drugs alleen  voor mij zelf. Ik kreeg 4.5 jaar voorwaardelijk en moest mij maandelijks melden. Gebeurde dat niet dan zou ik alsnog worden vastgezet. De politie adviseerde mij om naar het rehabilitatiecentrum van Mission Possible te gaan. Daar is controle want zonder dat hou jij het toch niet vol. Ik ben nu 5 maanden hier en clean totnutoe. Het gaat veel beter met me. Ik moet me nog steeds maandelijks melden. Laatst zat er een dame die mij een tijdje niet had gezien. Toen ik mijn naam noemde voor de registratie keek ze verbaasd op. Misha, ben jij het? Je ziet er veel beter uit! Ik mis mijn familie. Ze wonen hier niet zo ver vandaan. Het eerste half jaar hier op het centrum hebben we geen contact. Ze weten wel dat ik hier zit, Na 6 maanden mogen ze langskomen. Maar ik denk niet dat ze dat doen. Ze waren me liever kwijt dan rijk. Ik heb hier God leren kennen. Thuis deden we daar niet aan. Ik heb hier nog 7 maanden te gaan. Daarna wil ik weer aan het werk en dan zonder drank en drugs".
Mission Possible Yaroslavl
Misha en zijn maat Leonid (24 jaar en 4 maanden op het centrum.)
Samen zijn ze verantwoordelijk voor de verzorging van de varkens

 


Mooie ontwikkelingen op de rehabilitatieboerderij.

 

De oogst is nog volop bezig maar de opbrengst ziet er goed uit. Zo'n 250 ton aardappelen zijn binnengehaald. De nieuwe pootaardappelen die we via HZPC voor een prikje hebben kunnen kopen geven een goede opbrengst. En de prijs is ook goed; in andere regio's is de oogst beduidend lager. De opbrengst van de wortelen en rode bieten wordt resp. geschat op 250 en 300 ton. Minder goed nieuws is er mbt de varkens. Ergens is varkenspest geconstateerd en van hogerhand is de opdracht binnengekomen om de varkens voor een bepaalde datum te slachten. Sinds mijn laatste bezoek aan de boerderij, nog geen vier maanden geleden is er het eea veranderd. Er is een nieuwe zomerstal voor de koeien gebouwd, een stal voor de schapen en onderdak voor de kippen. En er wordt volop gewerkt aan de uitbreiding van het opvangcentrum. De situatie is een stuk beter dan een jaar geleden toen de opslagloods in vlammen opging net als een gedeelte van de oogst.

 Mission Possible Opvang Yaroslavl Mission Possible Opvang Yaroslavl  Mission Possible Opvang Yaroslavl
 Mission Possible Opvang Yaroslavl  Mission Possible Opvang Yaroslavl  Mission Possible Opvang Yaroslavl

Ook mooi om te zien is de ontwikkeling van een aantal jongeren op de boerderij. Ik kom een aantal bekende gezichten tegen. Yuri uit Krasnoyarsk heeft nog 3 maanden te gaan. In januari gaat hij weer terug naar huis. Vadim heeft er meer dan zes maanden op zitten. Hij heeft kortgeleden bezoek gehad van zijn moeder. En dat was een blij weerzien. Andrey is er ook nog. Vier maanden geleden was hij er nog maar net en twijfelde of hij zou blijven. Maar die twijfel is nu wel weg. Er heeft een grote verandering in zijn leven plaatsgevonden. Hij heeft Jezus leren kennen. Hij is vastbesloten om het programma af te maken. En daarna hoopt hij zijn carrière als profvoetballer weer op te pakken. Andrey uit Moskou is er niet meer. Hij is voortijdig vertrokken; hij wilde toen al weg al wist hij dat dat niet de oplossing was.

Mission Possible Opvang YaroslavlEen nieuweling is Alexey. Hij is 37 jaar en geboren in de stad Marx in de Saratov regio. Hij groeide op in een normaal gezin, ging naar school, volgde een opleiding als metaalbewerker, kocht een huis, trouwde en kreeg een zoon. Hij had zijn leven goed op orde en ze waren gelukkig samen. Maar het ging helemaal mis. "Mijn vrouw werd ziek, had een veel te hoge bloeddruk en ze kreeg een hersenbloeding. 's Avonds toen we naar bed gingen was er nog niets aan de hand. De volgende ochtend merkte ik dat ze niet goed was. Ik heb de ambulance gebeld maar niets hielp meer. Ik heb niet eens afscheid van haar kunnen nemen. Dat is nu zo'n vier jaar geleden. Op de begrafenis waren heel veel mensen. Ze was een vrolijke meid en had heel veel contacten. Ik probeerde mijn leven weer op te pakken. Ik had mijn werk, moest het huis en de tuin onderhouden en voor de opvoeding van mijn zoon zorgen. Ik kreeg weer een relatie. Maar het ging niet. Het laatste wat ik van haar zag was een briefje met de mededeling dat ze bij me wegging. Ik ging meer en meer drinken. Bij ons in Rusland wordt er bij elke gelegenheid gedronken. Ik wilde het laten staan maar het lukte me niet. Soms dronk ik zoveel dat ik hallucineerde. Op mijn werk werd me 'gevraagd' om ontslag te nemen. De Kinderbescherming kwam langs omdat mijn zoon op school geen resultaten meer behaalde. Zij waren van plan om hem in een weeshuis te plaatsen. Alles ging fout; het was alsof ik in een moeras wegzakte. Mijn zus uit Moskou heeft er voor gezorgd dat ik op de boerderij terecht kon samen met mijn zoon. Hij gaat hier naar school. Ik heb zelf nauwelijks bewust meegemaakt hoe ik hier gekomen ben. Ik was compleet van de wereld. Onderweg in de auto werden we gebeld door de politie. Zij waren door een buurvrouw gebeld met de mededeling datwe waren gegijzeld. Ik ben hier nu vier maanden en het gaat een stuk beter met me. Ze gaan hier heel anders om met geloof. Geen kruisje slaan en geen iconen, wel hardop bidden enzo. Voor mij is het niet helemaal nieuw; ik ben weleens in een Pinksterkerk geweest. Wat hierna gebeurt zie ik dan wel weer. Ik heb schulden. Die zal ik eerst moeten afbetalen. Het vak metaalbewerking heb ik geleerd van mijn vader en oudere collega's. Op school leer je dat niet. Hier hebben ze ook een draaibank staan. en ik heb mijn nut al bewezen. Ik heb onderdelen gemaakt voor de aardappelrooimachine die kapot was gegaan. Ook uit het dorp is al een opdracht binnengekomen. Ik ben vastbesloten om het programma af te maken. En dan vooral voor mijn zoon".
Mission Possible Yaroslavl Mission Possible Yaroslavl Mission Possible Yaroslavl
     
De aardappelkisten staan klaar, de opslagloods is gereed, zo'n 17 ha aardappelen zijn gepoot en zo'n 10 ha wortelen en 10 ha rode bieten. Mission Possible is klaar voor het oogstseizoen. Rond de 25 jonge mensen verblijven op de boerderij. Het is een bont gezelschap en ze komen uit alle windstreken. Sommigen komen uit de buurt, anderenMission Possible Yaroslavl komen uit plaatsen honderden, zelfs duizenden kilometers verderop. Zo op het eerste gezicht lijkt het een vrolijke boel. Het wordt anders als je met hen in gesprek gaat. Dan hoor je de verhalen, voel je de pijn van al die verloren jaren en de eenzaamheid. Sommigen zijn er nog maar net, anderen al maanden en nog weer anderen zijn er voor de 2e of zelfs 3e keer. Het is vallen en op staan. Maar de saamhorigheid is groot. Ziet iemand het niet meer zitten dan is er ondersteuning van de anderen. En dat leidt tot mooie dingen. Elk jaar komen mensen tot geloof en raken van hun verslaving af. Maak kennis met onze gasten:

"Ik dronk 5-6 flessen wodka, per dag..."

Mission Possible YaroslavlAndrey, 39 jaar komt uit Moskou. Liep op 14-jarige leeftijd weg van huis vanwege problemen (drank en huiselijk geweld). Leefde veel op straat en begon met roken en drinken. Op 16-jarige leeftijd werd Andrey opgepakt vanwege een woninginbraak. De politie lichtte zijn ouders in maar zijn vader kwam niet opdagen. Na een tijdje te hebben vastgezeten in een jeugdgevangenis ging hij werken in een klooster. Maar al het geld wat hij verdiende ging op aan drank. "Ik dronk op een gegeven moment 5-6 flessen wodka per dag. Dat is zo'n 3 liter". Andrey was inmiddels getrouwd maar zijn vrouw zette hem na 2 jaar huwelijk het huis uit. Zo'n 10 jaar geleden kwam Andrey in contact met Mission Possible. In die tijd verbleef Andrey vaak op het Kursk-station in Moskou waar Mission Possible geregeld met de straatpatrouille maaltijden uitdeelde aan de straatjeugd. Andrey hielp mee om de boel op te ruimen en kreeg dan ook een maaltijd. Hij werd uitgenodigd om naar de rehabilitatieboerderij te komen. En in 2006 kwam hij voor de eerste keer. Maar lang hield hij het niet vol. Na 4 maanen leefde hij weer op straat en ook een volgende poging strandde na 2 maanden. Nu is hij bijna 4 maanden op de boerderij en vast besloten om deze keer het programma af te maken.Mission Possible Yaroslavl RomanRoman, 30 jaar, komt uit Kostromo. Is nog maar 2 dagen op het centrum. Een vriend die het programma succesvol had doorlopen wees hem op de mogelijkheid om af te kicken. Roman is 10 jaar verslaafd aan alcohol en drugs. Hij was getrouwd en heeft een dochter van 13 jaar. Zijn ouders leven niet meer en Roman heeft geen broers of zussen. Hij verdiende zijn geld met renovatie van woningen. Hij had zelf een eigen woning en een auto maar heeft alles noodgedwongen moeten verkopen omdat hij zwaar in de schulden zat. "Het is totnutoe vol te houden" zegt Roman over zijn verblijf op de boerderij. "Er valt te leven hier, maar ik heb nog een lange weg te gaan".Mission Possible YaroslavlVadim, 32 jaar uit Moskou maar heeft lang in Italië gewoond met zijn ouders. Vanaf zijn 8ste trad hij samen met zijn ouders op in een circus met een acrobatennummer. Vanaf zijn 17e gebruikt hij cocaïne. "Dat was onder de artiesten een vrij algemeen gebruik" zegt Vadim. " al gebruiten mijn ouders niet. Ik ging met de verkeerde vrienden om". Aan zijn artiesten carriére kwam een einde en Vadim besloot terug terug te gaan naar Moskou. "Ik was thuis ook niet meer te handhaven". Via kennissen kwam hij op de rehabilitatieboerderij terecht. "Ik zag geen andere uitweg". Hij is inmiddels 6 maanden op de boerderij. En volgens de regels van de boerderij mag je na 6 maanden een ontmoeting hebben met de familie of telefonisch contact opnemen. "Mijn moeder komt vanuit Italië naar Moskou" zegt Vadim. "Zij weet dat ik hier het rehabilitatieprogramma volg en is erg blij voor me".Mission Possible YaroslavlYuri, 20 jaar komt uit Krasnoyarsk, zo'n 4.000 km naar het oosten. Hij heeft daar een moeder en een zus wonen. Zijn vader heeft hij nauwelijks gekend; die overleed toen hij 2 jaar was. Yuria was verslaafd aan drugs, vooral marihuana. Via het opvangtehuis van Mission Possible in Krasnoyarsk is hij in Yaroslavl terechtgekomen. Hij heeft zijn eerste half jaar er op zitten. "Vooral in het begin was het erg zwaar. Ik was ver van huis en had heimwee. Ik heb 2 keer een moment gehad dat ik klaar stond om te vertrekken maar nu maak ik mijn programma af".Mission Possible YaroslavlAndrey, 23 jaar, is nog maar een week op de boerderij en dat was niet eenvoudig voor hem. "Ik moet voor de eerste keer van mijn leven aan het werk, ik heb nog nooit een hamer aangeraakt". Andrey had een gouden toekomst voor zich; hij speelde voetbal op hoog nivo. Maar tijdens zijn debuutwedstrijd voor Dynamo Moskou ging het mis. Nog maar 3 minuten in het veld raakte hij na een grove charge zwaar geblesseerd. "Ik werd geopereerd aan mijn knie en heb 2 jaar moeten revalideren." In die periode is hij begonnen met cocaïne. Andrey kreeg hulp van een psycholoog maar dat hielp niet echt. Via een kennis van zijn vader hoorde hij over de boerderij. "Het is afzien hier maar ik heb al veel vrienden gemaakt en als ik het even niet meer zie zitten slepen zij mij er door heen".Mission Possible YaroslavlSergey, 35 jaar uit Kostroma zo'n 40 km verderop. Sergey is bezig met zijn 5e maand. Hij heeft eerder een rehabilitatieprogramm gevolgd maar hield dat toen maar 7 maanden vol. "Ik dacht dat ik er klaar voor was maar het tegendeel bleek waar. Ipv naar de kerk ging ik naar de winkel om drank te kopen". Sergey is 10 jaar verslaafd aan alcohol. Na het leger kreeg hij werk als lasser. Maar op het werk werd veel gedronken. En het ging van kwaad tot erger. Zijn vrouw liep bij hem weg en hij verloor zijn baan. Sergey kwam in het ziekenhuis terecht maar had te weinig geld voor de behandeling. "Ik zag geen andere weg meer dan mij zelf dood te drinken". Zover kwam het niet. Via via kwam hij in contact met Mission Possible. En hij is vastbesloten om deze keer het programma wel af te maken.Mission Possible YaroslavlAndrey, 34 jaar uit Moskou. Is inmiddels 3 maanden op de boerderij. Op z'n 14e begonnen met de drank en daarna kwam de drugs. Hij moest het leger in en diende bij de grensbewaking in een afgelegen regio aan de grens met China. "Dat was mijn redding want er was geen drank en drugs voor handen er er was discipline". Na zijn diensttijd trouwde hij en kreeg een zoon. Hij vond werk in de beveiligingssector maar toen ging het weer mis. Eerst weer aan de drank, daarna aan de drugs. "Ik hield het drugsgebruik geheim voor mijn vrouw. Ze wilde al van mij scheiden vanwege mijn drankprobleem". De scheiding heeft 3 jaar geleden plaatsgevonden. Het verblijf op de boerderij valt Andrey zwaar. "Eigenlijk wil ik hier weg " zegt hij "Maar ik weet dat dat geen oplossing is".Mission Possible YaroslavlMaxin, 24 jaar geboren in Oekraïne. Is net 6 maanden op de boerderij. Maxim komt uit een probleemgezin. Beide ouders waren aan de drank. Ze woonden toen in Rusland. De oudere broer van Maxim haalde zijn ouders terug naar Oekraïne. Maar Maxim mocht niet mee. Hij was veroordeeld voor drugsgebruik en moest zich maandelijks melden bij de politie. "Mijn leven liep dood, ik zag geen enkel perspectief. Maar hier heb ik God gevonden." Maxim schreeft zijn moeder over zijn geloof in Jezus. Zij merkte de verandering in haar zoo op en gaat nu ook naar de kerk. Omdat hij zes maanden heeft vol gemaakt op de boerderij heeft Maxim net met zijn moeder mogen bellen. "Mijn moeder is heel erg blij voor me", zegt Maxim. "En ik hoorde mijn vader op de achtergrond roepen: Blijf geloven, hou vol!".Mission Possible YaroslavlAndrey, 31 jaar uit Kostroma. Andrey heeft verder geen familie. Zijn moeder is overleden toen hij 10 jaar was. Vanaf zijn 17e is Andrey verslaafd aan de alcohol. Hij heeft eerder ergens een afkickprogramma gevolgd maar dat is toen niet gelukt. Andrey is inmiddels 2 maanden op de boerderij. Hij werd opgepakt voor openbare dronkenschap en zat 3 maanden in de cel. Een arts die hem controleerde gaf hem de contactgegevens van de boerderij. "Ik ben blij dat ik hier terecht ben gekomen. Het valt lang niet altijd mee maar met Gods hulp ga ik het redden".


Antonov Sergey
Mission Possible YaroslavlIk kom uit Kostroma en ben 40 jaar. Mijn kindertijd kan ik mij slecht herinneren; een groot gedeelte van mijn jeugd heb ik doorgebracht in een opvangtehuis. Mijn ouders waren elke dag dronken en de voogdij over mij is hun afgenomen. Mijn oma kreeg de voogdij over mij en zij heeft mij opgevoed totdat ze overleed; ik was toen 13 jaar. Een paar maanden heb ik rondgezworven op straat totdat ik werd opgepakt door de politie. Ik werd bj een 'tante' in huis geplaatst; zij was een goede vriendin van mijn oma. Ik ging naar school en kreeg een baantje maar het leven was erg zwaar. Mijn moeder werd vrijgelaten uit de gevangenis en ik zocht haar op. Maar net als haar raakte ik aan de drank. Toen mijn moeder eens kritiek had op mijn vriendin kon ik mij niet beheersen.... Ik werd tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Na mijn vrijlating heb ik nog een paar keer vastgezeten; in totaal 20 jaar. De laatste tijd was ik dakloos. Aardige mensen hebben mij geholpen om naar het rehabilitatiecentrum van Mission Possible te gaan. Daar ben ik tot geloof gekomen. Ik geloof dat God mij zal helpen om mijn leven weer op de rails te krijgen en mij sterk te maken. Ik heb besloten een nieuw leven te beginnen en heb daarvoor een verbond met God gesloten.

Kortgeleden is Sergey samen met vijf andere cursisten van de rehabilitatieboerderij gedoopt. De doopdienst vond plaats op het terrein van het rehabilitatiecentrum.

Mission Possible Yaroslavl Mission Possible Yaroslavl
Mijn naam is Igor Alekseevich Shishkov, ik ben 26 jaar.

Mission Possible Opvang YaroslavlIk ben geboren en opgegroeid in een normaal gezin. Alles was normaal. Ik leerde een meisje kennen, we hielden van elkaar, trouwden en kregen een zoon. Maar ongemerkt kwam drugs in mijn leven. Ik dacht niet na over de gevolgen van mijn 'nieuwe hobby' maar raakte er al gauw in verstrikt. Alles wat ik had begon ik te verliezen. Uiteindelijk liep mijn vrouw bij mij weg. Mijn ouders verhuisden naar de dacha; ook zij konden het niet meer uithouden met mij. Het had niet veel gescheeld of ze hadden mij uit huis gezet. En op een mooie dag kreeg ik een ongeluk. Ik verloor bijna mijn leven maar God liet mij niet doodgaan. Ik kwam in het ziekenhuis terecht. DaarMission Possible Opvang Yaroslavl kwamen jongeren die over God vertelden maar ik had niet veel zin om daar naar te luisteren. Toen ik uit het ziekenhuis werd ontslagen ging ik op de oude voet verder. Opnieuw verkocht ik alles uit huis om aan drugs te komen. Maar ook mijn moeder begon over God te praten en over rehabilitatie. En ik vertrok naar een rehabilitatie- centrum.
De eerste tijd op het centrum had ik het zwaar. Maar nadat ik mijn schuld had beleden kreeg ik eindelijk rust. God zorgde er voor dat mijn vrouw terugkeerde, ik kreeg weer goed contact met mijn familie en mijn gezondheid ging vooruit. Nu zit mijn rehabilitatie er bijna op en God heeft de wens in mijn hart gelegd om andere mensen te helpen en hen het Evangelie te verkondigen. Amen!Sergei Akentev

Mission Possible Opvang YaroslavlOver mijn leven tot aankomst op het rehabilitatiecentrum heb ik niets te vertellen. Vanaf mijn 14e dronk ik alcohol en op mijn 18e kreeg ik mijn eerste behandeling (onderhuids een ampul zetten wat bij gebruik van alcohol oplost en een heel slecht gevoel geeft) maar alles was tevergeefs. Het werd alleen maar slechter. Op mijn 26ste gebruikte ik alles waar ik maar aan kon komen om maar niet met een nuchtere blik naar de wereld te hoeven kijken. Elke ochtend was het hetzelfde liedje: hoe kom ik aan mijn dosis om de werkelijkheid te ontvluchten en mezelf voor de problemen te verbergen. Het maakte mijn schuldgevoel alleen maar groter. Ik kon en wilde me niet met de dingen bezig houden waar een normaal iemand zich in het leven mee bezig houdt.
Toen thuis voor de eerste keer het rehabilitatiecentrum ter sprake kwam en dat er een mogelijkheid was om je leven te veranderen schreeuwde ik tegen mijn moeder en wilde niet naar haar luisteren. Ik had al zoveel dingen geprobeerd om van mijn verslaving af te komen: dokters, klinieken en zelfs hekserij.
Nu weet ik zeker dat God zijn werk met mij begon toen ik had besloten om een zekere Alexei te bellen die me vertelde wat ik moest doen om aan het rehabilitatieprogramma te beginnen. Terwijl ik in het ziekenhuis was om een bloedanalyse te laten doen en een medisch onderzoek vroeg ik me af waar ik mee bezig was en waar ik naar toe zou gaan. Alles wat ik geprobeerd had was immers op een mislukking uitgelopen. Nu pasMission Possible Opvang Yaroslavl begrijp ik dat God mij toen in mijn nekvel pakte om mij te redden.
Twee weken na mijn aankomst op het rehabilitatiecentrum deed ik schuldbelijdenis. Meer omdat ik een punt wilde zetten achter de de rotzooi in mijn leven en een nieuw begin wilde maken dan dat ik tot geloof gekomen was. Maar in de afgelopen zeven maanden ben ik tot geloof gekomen. Ik leerde om naar Gods stem te luisteren. Tijdens gebed bij de dagopening stelde ik God vragen en kreeg antwoord door het lezen van de Bijbel of via de begeleiders. Ik weet nu dat God bestaat. Als ik nu naar de natuur kijk besef ik hoe schitterend Hij alles gemaakt heeft."Zoek zijn familie zodat ze afscheid van hem kunnen nemen voordat hij komt te overlijden".


Mission Possible opvang-rehabilitatie YaroslavlDat was het doktersadvies wat de medewerkers van het rehabilitatiecentrum in Yaroslavl kregen. Het ging om Artyom, een jonge man verslaafd aan drugs. De eerste keer dat hij op ons centrum kwam was hij ziek en in een slechte conditie. Drugsgebruik en het leven op straat hadden hun tol ge-eist. Hij werd direct naar het ziekenhuis gebracht vanwege longonsteking en er werd gedacht aan TBC. Nadat hij uit het ziekenhuis was ontslagen zorgden wij voor hem op de rehabilitatieboerderij. Maar zodra hij weer wat op krachten was en de bevestiging had gekregen dat hij geen TBC had ging hij terug naar de straat.

Een half jaar later werden we door Artyom gebeld: "Help me alstublieft...". Hij leefde ergens in een kelder in Yaroslavl en kon niet meer lopen. Alcohol, drugsmisbruik en ziekte hadden al zijn krachten weggenomen. Er was niemand om hem te helpen. Mission Possible opvang-rehabilitatie YaroslavlWe waren in shock toen we hem zagen: zijn hele lichaam zat onder de zweren. Artyom werd rechtstreeks naar de intensive care gebracht en daar bleek dat hij HIV positief was en leed aan TBC. De dokters gaven ons het advies om op zoek te gaan naar zijn familie zodat zij afscheid van hem konden nemen voordat hij kwam te overlijden. Artyoms familie werd ingelicht maar we gaven hem niet op. Zowel staf als de mensen die bij ons rehabiliteren baden en vastten voor hem. Of hij nu wel of niet zou genezen, de grootste wens was dat hij Jezus als zijn Redder zou aannemen. We waren op het ergste voorbereidt maar vanuit het ziekenhuis kregen we het nieuws dat in de situatie van Artyom verbetering was opgetreden. Na een paar maanden was zijn immuunsysteem zo verbeterd dat hij naar ons rehabilitatiecentrum mocht. Nu draait hij volop mee met het werk, maakt grappen en geniet van het leven!


Mission Possible JekaterinaburgLees hier het verhaal van Maksim; hij is een van de vele slachtoffers van de drug "krokodil".


Een bijzondere oogst op de rehabilitatieboerderij

Mission Possible rehabilitatie YaroslavlMaar liefst 500 ton aardappelen, 400 ton wortelen en 250 ton rode bieten zijn dit seizoen geoogst. Met deze opbrengst is de boerderij net als vorige jaren één van de meest productieve boerderijen in de regio.

De opbrengst wordt gebruikt voor de financiering van het opvangprogramma van Mission Possible. Het bijzondere van deze boerderij is dat het werk hoofdzakelijk wordt uitgevoerd door (ex-)verslaafden. Ruim 10 jaar geleden is een voormalige kolchoz in de Yaroslavl regio, 350 km ten noord-oosten van Moskou, compleet gerenoveerd. Op het terrein is een Mission Possible rehabilitatie Yaroslavlrehabilitatiecentrum opgezet waar jaarlijks 40-50 mensen een afkickcursus onder leiding van ex-verslaafden volgen die minimaal één jaar duurt. Onderdeel van de afkickcursus is werktherape. Iedereen die deelneemt aan de afkickcursus krijgt een taak op de boerderij toebedeeld. Naast het verzorgen van dieren is dat ook meehelpen met oogsten. Een erg belangrijk onderdeel van het afkickprogramma is pastorale zorg. Er zijn gezamenlijke dagopeningen en dagsluitingen. Deelname daaraan is niet verplicht; aanwezigheid wel. Er is ruimte voor persoonlijke Bijbelstudie. Veel mensen komen tijdens hun verblijf op de rehabilitatieboerderij tot geloof. Op 16 oktober zijn tijdens een feestelijke dienst 16 mensen gedoopt.
Mission Possible rehabilitatie Yaroslavl
Drugsverslaving in Rusland is een groeiend probleem. Schattingen van het aantal drugsverslaafden lopen op tot 3 miljoen. Elk jaar raken 80.000 mensen, veelal jongeren, verslaafd aan drugs. Het aantal aanvragen voor het volgen van een afkickcursus zijn zo groot dat besloten is om de capaciteit van het rehabilitatiecentrum te verdubbelen. Met een dergelijke oogst zijn de mogelijkheden voor werktherapie onbeperkt!

Alexey en Julia

wedding Alexey and JuliaAllebei waren ze verslaafd aan heroïne en hun leven was een grote puinhoop. Op het rehabilitatiecentrum in Yaroslavl krijgen ze een laatste kans. En met vallen en opstaan maken ze een nieuwe start.

Alexey vertelt: "Ik heb twee compleet verschillende levens geleidt. Het eerste was een van chaos en zelfvernietiging Het tweede bracht mij bij God en gaf mij liefde en geluk wat ik voorheen nooit had gekend. Voor mijn tweede leven leefde ik negen jaar in ellende, criminaliteit en verloor zo'n beetje alles wat ik had. Ik groeide op in een normaal gezin, haalde op school goede cijfers en was goed in sporten. Op mijn zestiende probeerde ik heroïne. In het begin voelde het goed en dacht ik dat ik het onder controle had maar al snel was ik verslaafd. Elke morgen werd ik wakker in een lege kamer, alles wat ik had verkocht ik, en mijn enige gedachte was 'hoe kom ik aan geld voor mijn dagelijkse dosis'. Zelfs mijn moeder verliet me. Ik was nog maar 24 jaar oud en mijn leven was al een puinhoop. Ik was bang voor mijn toekomst en in mijn wanhoop begon ik te bidden. Het antwoord kwam met de acceptatie voor deelname aan de afkickcursus op het centrum. En dat was een plek vol van licht en hoop. Wanneer ik naar de medewerkers keek, allemaal ex-drugsgebruikers, begon ik te geloven dat ook mijn leven kon veranderen. Mijn leven kreeg weer kleur; ik voelde mij nieuw van binnen".

Julia vertelt: "Al op jonge leeftijd begon ik met roken, drinken en gebruikte in softdrugs. Ik ben vanaf mijn twintigste verslaafd aan heroïne. Mijn leven was een puinhoop en ik kwam op straat terecht. De eerste keer dat ik op het centrum kwam bleef ik zes maanden. Van veel mensen hoorde ik hoe God hen bevrijdt had van drugs. Maar zelf stond ik niet open voor God. Ik stopte met het afkickprogramma, verliet het centrum en al gauw vond ik mijzelf in dezelfde slechte omstandigheden als voorheen. Ik vrioeg toestemming om nogmaals metde afkickcursus te mogen beginnen en dit keer met een andere houding en instelling. Op het centrum kwam ik Alexey tegen die net als ikde afkickcursus volgde. Ik vond hem erg leuk maar probeerde niet aan hem te denken en mij te concentreren op het afkicken. Volgens de regels van het centrum was het ons tijdens de afkickcursus niet toegestaan om met elkaar om te gaan. Maar na de cursus bleek dat we nog steeds gevoelens voor elkaar hadden. En niet lang daarna zijn we getrouwd! Ik dank God dat hij mijn leven heeft veranderd en dat hij mij alles heeft gegeven waar ik van droomde!Pshenov Roman

Pshenov Roman Roman, 27 jaar, geboren in Noginsk, een industriestad in de Moskou regio. Begon op z'n vijftiende drugs te gebruiken. En deed dat tot z'n 26ste. Hij is gescheiden en heeft een dochter van 5 jaar. Tijdens z'n verslaving heeft hij het contact met z'n familie verloren. "Want ik was thuis niet meer te handhaven". Hij kwam met Mission Possible in aanraking toen hij zwaar onder invloed een winkel uitstrompelde en werd aangesproken door een van de begeleiders van het rehabilitatiecentrum. Of hij niet een ander leven wilde. En dat wilde hij maar al te graag; hij wist alleen niet hoe. Op het rehabilitatiecentrum is Roma verantwoordelijk voor de varkens. Roman heeft er inmiddels elf maanden rehabilitatie opzitten; nog een maand te gaan. En dan gaat hij terug naar huis. "Ik ga werk zoeken en wil er zijn voor m'n dochter. En ik ga me inzetten voor andere drugsverslaafden in onze stad". Het contact met z'n moeder is hersteld; ze heeft hem bezocht op het centrum en kon haar geluk niet op; ze had weer een zoon!Rebrov Illia

Rebrov IlliaIllia, is 30 jaar geboren in St. Petersburg. Toen Illia 13 was overleed zijn moeder. En daarmee begonnen de problemen. Z'n vader was alcoholist en heeft 3 keer in de gevangenis gezeten. Illia herinnert zich dat hij als kind een mooie kinder-bijbel had met glanzende plaatjes. Maar z'n  vader verkocht de bijbel voor een fles wodka. Z'n accordeon was eenzelfde lot beschoren. Illia begon op z'n zestiende drugs en alcohol te gebruiken. "Was ik niet stoned, dan was ik wel  dronken". Om z'n verslaving te financieren ging hij zelf dealen. Het appartement waar ze woonden werd verkocht en de opbrengst ging op aan drugs en alcohol. Ze kwamen op straat terecht. Omdat de winter voor de deur stond meldde Illia zich aan bij een rehabilitatiecentrum. Z'n vader was inmiddels overleden. Na twee week rehabilitatie vond hij dat hij clean was en wel op eigen benen kon staan maar binnen een paar dagen was hij weer aan de drugs. "Een vreselijke tijd. Ik stond er alleen voor en leefde op straat. Ik heb drie keer een zelfmoordpoging gedaan. Ik heb m'n aders doorgesneden, geprobeerd een luchtbel in m'n ader te spuiten en een overdosis. Maar God had duidelijk andere plannen met me." Via-via kwam Illia in contact met het rehabilitatiecentrum van Mission Possible in Yaroslavl. Z'n rehabilitatiecursus zit er inmiddels op en Illia volgt momenteel een stage. Want hij wil op het centrum als begeleider aan de slag.Aliya Michailovna

AliyaAliya is 27 jaar en komt uit Zheleznodorozhny, een stad op 15 km ten oosten van Moskou. Ze is enig kind; haar vader kwam om het leven door een auto-ongeluk toen Aliya zes jaar was. Tot haar zeventiende ging Aliya naar school maar in het laatste jaar begon ze al drugs te gebruiken. "Gewoon uit nieuwsgierigheid, samen met een vriendin. We kregen het eerst gratis". Al gauw ging het van kwaad tot erger. Ze kreeg een baan als verkoopster in een winkel waar ze cosmetica- produkten verkocht. Ze kon haar verslaving redelijk financieren met haar inkomen en op het werk had niemand door dat ze drugs gebruikte. Maar ze werd ziek, trombose in haar been en moest haar baan opzeggen. Toen werd ook duidelijk dat ze drugs gebruikte. Via een kennis hoorde ze van rehabilitatie-centrum van Mission Possible. En daar is ze nu inmiddels drie maanden. "Het was moeilijk in het begin. Jonge mensen die zingen en bidden. Ik was dat niet gewend. Maar ik voel me nu erg op m'n plek." Ze heeft via brieven regelmatig contact met haar moeder en oma. "Die zijn heel erg blij dat ik hier ben en dat het goed met me gaat. Over drie maanden komen ze op bezoek; ik kan bijna niet wachten!".Julia Kuznetsova

Julia KuznetsovaJulia komt uit St. Petersburg en is 26 jaar. Vijf jaar lang heeft ze heroïne gebruikt. "Waarom? Verkeerde vrienden. Het werd me een keer gratis aangeboden.". Julia komt uit een normaal gezin met vader, moeder en een broer. Julia studeerde Bouwkunde maar heeft haar studie niet afgemaakt. Ze kreeg baantjes in restaurants en winkels maar werd vanwege haar drugsgebruik telkens weer ontslagen. Om aan geld voor drugs te komen ging ze stelen. Door haar vader werd ze het huis uitgestuurd. Ze woonde samen met andere drugsverslaafden en het ging van kwaad tot erger. Haar moeder hoorde van een rehabilitatiecentrum en organiseerde dat Julia daar naar toe ging. De eerste keer was geen succes. Na drie maanden was ze weer op straat en gebruikte weer. Maar na een half jaar waagde ze een tweede poging en dit keer was het wel succesvol. Julia is al drie jaar op het centrum. Ze is vorig jaar november getrouwd en ze verwachten binnenkort hun eerste kind. Julia en haar man zijn elkaar tegengekomen op het rehabilitatiecentrum waar hij ook de afkickcursus volgde. Zij werkt nu als begeleidster op het centrum.Nikolaev Igor

Nikolaev IgorIgor is net 34 jaar geworden. Maar liefst vijftien jaar gebruikte drugs (marihuana en heroïne) en was alcohol verslaafd. Hij komt uit een welgesteld gezin. Zijn vader was lid van de communistische partij en is tien jaar burgemeester geweest van Tegovo, een stad in de Ivanovska oblast. Igor heeft een goede opleiding gehad. Hij studeerde eerst Bouwkunde, 'veel studenten waren gebruikers' zegt hij. Later ging Igor Rechten studeren. Hij was luitenant bij de Belastingpolitie. "Die is inmiddels gereorganiseerd tot narcoticabrigade". lacht hij. Z'n vader had veel invloed en heeft hem regelmatig geholpen als hij weer eens was opgepakt door de politie vanwege zijn drugsgebruik. "Ik was een keer betrokken bij een auto-ongeluk; ik was onder invloed en het was mijn schuld. Maar vanwege contacten van mijn vader werd ik niet veroordeeld". Tijdens z'n verslaving heeft Igor twee keer een commercieel rehabilitatiecentrum bezocht. "Kost een vermogen en de eerste dag na de rehabilitatie was ik al weer aan de drugs". Ook heeft hij regelmatig in het ziekenhuis gelegen om z'n bloed te laten reinigen. Maar niets hielp. Veel vertrouwen had Igor er niet in toen hij in 2008 aan de rehabilitatiecursus begon bij Mission Possible. Maar hier is hij tot geloof gekomen en heeft z'n verslaving achter zich gelaten. Igor is inmiddels een jaar getrouwd. Hij is een van de leiders op het centrum. Zowel zijn verleden als z'n opleiding Bouwkunde komen daar goed van pas.Dima Zotin

Dima Zotin Dima is achttien jaar oud; hij komt uit St.Petersburg. Hij heeft nog een broertje van vier en een moeder. Z'n vader is tien jaar geleden tijdens een roofoverval vermoord. Hij was vijftien toen hij voor het eerst drugs gebruikte. "Op school was dat geen uitzondering". Hij vroeg z'n moeder om geld voor andere dingen maar hij kocht er drugs voor. Synthetische drugs. "Op internet kun je zo vinden hoe je het zelf moet maken." Later begon hij te stelen, in de garderobe van de school en mobiele telefoons. Moeder deed wat ze kon; zocht hulp bij ziekenhuizen maar dat had geen succes. Dima werd het huis uitgestuurd en leefde op straat met vrienden. Zijn rehabilitatie zit er bijna op. "Het was erg zwaar en ik heb regelmatig willen stoppen. Maar ik kreeg hier veel ondersteuning. Hier heb ik God leren kennen en mijn moeder is ook christen geworden". Dima wil na z'n rehabilitatie naar de Bijbelschool. Waar hij zijn geld mee wil gaan verdienen weet hij nog niet. "Misschien iets in de houtbewerking of monteur".


Afkicken is mogelijk! Help onze cursisten in Yaroslavl Doneer nu