Mission Possible

Vadertje Vorst

Vadertje Vorst
Mission Possible Vadertje VorstWij hebben Sinterklaas en de Kerstman; Rusland heeft Vadertje Vorst. Hij rijdt op een 'troika', een slee met 3 paarden en heeft een lange witte baard en een staf die alles wat hij aanraakt kan laten bevriezen. Op 31 december deelt hij cadeautjes uit aan de Russische kinderen. De traditie is om een Vadertje Vorst onder de kerstboom te plaatsen; daar worden dan cadeautjes voor de kinderen bijgelegd. 's Ochtends zoeken de kinderen onder de boom naar hun cadeautje.

Jaarlijks verblijven ruim 100 kinderen uit probleemgezinnen in onze opvangtehuizen.

Doneer nu en help onze kinderen mee hun cadeau te vinden! Doneer nu
                                                                                                      (ovv Vadertje Vorst)

Lees het sprookje van Vadertje Vorst en ontvang een gratis kleurplaat.


Mission Possible Vadertje VorstVer weg ergens diep in Rusland woonde een vrouw; ze was getrouwd en had een dochter en een stiefdochter. Zij hield erg veel van haar eigen dochter en alles wat haar dochter deed weer door haar geprezen. Maar voor haar stiefdochter hoewel het een heel aardig meisje was, had zij niet zoveel aandacht. Erger nog zij kreeg van haar alleen maar verwijten en terechtwijzingen. De hatelijke moeder hield maar niet op onaardig te wezen tegen haar stiefdochter. Niemand wilde met de dochter van de vrouw trouwen omdat zij heel onaardig was. Alle koppelaars vroegen naar de stiefdochter. Dat maakte de vrouw nog meer boos op haar stiefdochter.
Op een heldere, koude dag zei de stiefmoeder tegen haar man: "He, oude man; ik wil dat jij je dochter bij mij vandaan haalt; ik wil haar niet meer zien en niet meer horen. Breng haar naar het bos en laat haar daar alleen!".
Mission Possible Vadertje Vorst
De oude man werd verdrietig, begon zelfs te huilen maar ondanks dat zette hij het jonge meisje in een slee. Hij wilde graag een warme deken van schapenwol over haar heen leggen om haar te beschermen tegen de bijtende kou. Maar hij deed het niet. Hij was bang want zijn vrouw keek vanuit het raam naar hen. En zo ging hij met zijn lieve dochter op weg naar het bos en liet haar daar achter.

Mission Possible Vadertje VorstHet meisje was helemaal alleen. Erg verdrietig en heel erg bang bad ze alle gebedjes die zij kende.

Vadertje Vorst, de koning van de Winter, gekleed in bont met een lange, lange baard en een blinkende kroon op zijn hoofd liep door het bos. Hij zag het mooie meisje en vroeg:
"Ken jij mij, Vadertje Vorst met de rode neus?"
"Goedendag, Vadertje Vorst" antwoordde het meisje beleefd. "Ik hoop dat u door God bent gestuurd om mij op te halen".

"Voel je je goed, lief kind?" vroeg Vadertje Vorst. Haar goede manieren en haar knappe uiterlijk maakten heel veel indruk op hem.

"Ja, ik voel me goed" zei het meisje maar ze kon bijna niet meer ademen van de kou.
En ondanks dat het steeds kouder werd, zelfs haar adem bevroor, zei het meisje weer: "Ik voel me heel erg goed, Vadertje Vorst".
Mission Possible Vadertje Vorst
Omdat het meisje zo aardig en lief was besloot Vadertje Vorst haar te belonen. Hij gaf haar een grote zware kist met heel veel prachtige dingen. Hij gaf haar ook een dure bontmantel en een prachtige warme deken en een jurk met zilver en parels. Toen het meisje dat allemaal aantrok zag ze er zo mooi uit dat zelfs de zon naar haar lachte. Vadertje Vorst gaf zijn slee met mooie paarden om het meisje naar huis te brengen.

De stiefmoeder was in de keuken bezig met het bakken van pannenkoeken voor een maaltijd. 

Haar hondje kwispelde met zijn staart en zei tegen de stiefmoeder:

"Waf, waf! De dochter van de oude man is op weg naar huis. Ze is gelukkiger en mooier dan ooit. Maar jouw dochter is onaardiger dan ooit."

"Houd je kop, domme hond!" riep de stiefmoeder en ze gaf de kleine hond een schop.

"Hier, eet deze pannenkoek en zeg, "Mijn dochter zal spoedig trouwen en de dochter van de oude man zal nooit gelukkig worden."

De hond at de pannenkoek op en begon opnieuw:
"Waf, waf! De dochter van de oude man komt naar huis rijker en gelukkiger dan ooit en jouw dochter is onaardiger dan ooit tevoren".

De stiefmoeder werd heel erg kwaad op de hond maar ondanks de pannenkoeken en de slagen die hij kreeg bleef de hond dezelfde woorden maar herhalen.

Mission Possible Vadertje VorstDe stiefmoeder hoorde hoe iemand het hek opende, ze hoorde stemmen en gelach. Zij keek naar buiten en viel bijna om van verbazing. Ze zag drie mooie paarden voor een mooie slee. Uit de slee stapte haar stiefdochter; ze zag eruit als een prinses, schitterend gekleed. En achter haar kwam haar oude vader die nauwelijks kracht genoeg had om de zware kist met geschenken te tillen.

"Oude man!" riep de vrouw ongeduldig, "zet onze beste paarden voor onze beste slee en breng mijn dochter naar exact dezelfde plek in het bos."
De oude man gehoorzaamde zoals gewoonlijk en hij bracht de dochter naar dezelfde plek waar hij haar achter liet.


Vadertje Vorst kwam weer langs en keek naar zijn nieuwe gast.

"Voel je je goed, eerlijke meid?" vroeg de Vorst.

"Wat een stomme vraag stel je mij, oude man", antwoordde het meisje streng, "Zie je niet dat mijn handen en voeten bijna bevriezen? Geef mij snel een grote kist met schatten, mooie kleding en jouw slee met mooie paarden en ga weg!"

Vadertje Vorst bleef vragen stellen. Maar omdat hij geen beleefde antwoorden kreeg werd hij boos en zei: "Ik zal doen zoals jij wilt, meisje!".

De stiefmoeder stond voor het raam haar dochter op te wachten. De kleine hond zei: "Waf, waf, de dochter van de oude man zal binnenkort trouwen maar de dochter van de vrouw zal ongelukkig worden".

"Lieg niet", zei de stiefmoeder, "Hier is een pannenkoek, eet het en zeg "De dochter van de vrouw is bekleed met goud en zilver."

Het hek ging open. De vrouw rende naar buiten en zag drie varkens die een trog voort trokken. In de trog zat haar huilende dochter gekleed in vodden. Het meisje had een grote kist in haar handen. De vrouw rende naar haar dochter en opende snel de kist. De kist was vol met zwarte steenkool.
Waar Sinterklaas in Nederland door zijn knecht Zwarte Piet wordt begeleidt is Vadertje Vorst in Rusland altijd in het gezelschap van Snegurochka wat Sneeuwmeisje betekent. Samen verschijnen ze op ieder Nieuwjaarsfeest op scholen en tehuizen om kinderen op te vrolijken met cadeautjes. Vadertje Vorst luistert naar gedichten en liedjes die kinderen aan hem voordragen. Ze dansen dan samen rondom de versierde kerstboom. Aan het eind van de voorstelling haalt Vadertje Vorst uit zijn grote zak cadeautjes voor iedereen.

Doneer nu en help Vadertje Vorst mee met het uitdelen van zijn cadeautjes! Doneer nu
      (ovv Vadertje Vorst)


Mission Possible Vadertje VorstKlik hier voor een gratis Vadertje Vorst kleurplaat!