Mission Possible

Rehabilitatiecentrum voor alleenstaande en/of tienermoeders


Vrouwen overwinnen problemen in familiehuis Asbest Mission Possible Doneer nu

In het Russische plaatsje Asbest staat een huis. Een bijzonder huis, vanwege haar bewoners: gemiddeld zo'n twaalf moeders die hard werken om hun leven weer op de rit te krijgen. Tot voor kort leefden de vrouwen op straat, waren ze verslaafd aan drugs of alcohol of hadden ze ruzie met hun familie. Vaak dit alles tegelijk. De mensen van Mission Possible helpen de jonge moeders om hun problemen te overwinnen. Dat de vrouwen er samen met hun kind(eren) terecht kunnen, is uniek in dit deel van Rusland. Het maakt het 'familiehuis' extra belangrijk.

Voor de vrouwen zijn hun kleintjes vaak de belangrijkste reden het oude, destructieve leven vaarwel te zeggen. Ze willen een betere toekomst voor hun baby. Of beseffen dat het zo niet langer kan als de overheid dreigt hen uit de ouderlijke macht te ontzetten. In reguliere afkicktrajecten worden de kinderen opgevangen door de overheid of familie en doorlopen de vrouwen hun rehabilitatie alleen. Hier in Asbest is het programma gericht op het bijstaan van de moeder en kind. Zo voorkomt Mission Possible dat er verwijdering tussen moeder en kind ontstaat en bovendien geeft deze vorm van zorg de vrouwen een continue bron van motivatie om het zware veranderingsproces te doorstaan.

Liefde vult leegte   
Het belangrijkste ingredient waar de hulpverleners mee werken is liefde. Anders dan in Nederland waar we gewend zijn professie boven alles te stellen, draait het hier in Asbest om bewogenheid. De christelijke naastenliefde is de motor waarop dit familiehuis draait. Iedereen is zich er heel goed van bewust dat de vrouwen een inmense leegte ervaren zodra ze stoppen met de drugs. Het fysieke afkickproces duurt maar kort, maar de geestelijke verslaving is van een andere orde. Door non-stop beschikbaar te zijn, veel met de vrouwen te praten, voor ze te bidden en activiteiten met ze te ondernemen, willen de hulpverleners deze leegte opvullen met iets wat blijvend en helend is. Ze gebruiken daarvoor hun eigen liefde en wijzen de vrouwen op de liefde van God. De kerkelijke gemeente is nauw betrokken. Zowel praktisch, een van de 'broeders' brengt iedere week een paar zakken aardappelen van zijn boerderij, als spiritueel. De vrouwen zijn welkom in de gemeente en vinden er een nieuw sociaal netwerk.

Blijvend betrokken
Gemiddeld duurt een rehabilitatie zo'n twaalf maanden. In deze tijd leren de moeders zichzelf en hun kinderen te verzorgen. Aan het begin van het traject kampen de meste vrouwen met een laag zelfbeeld. Gaandeweg de tijd gaan ze steeds rechterop lopen. Als de vrouwen 'slagen' voor hun rehabilitatie laat Mission Possible hen niet aan hun lot over. Omdat veel vrouwen tijd nodig hebben om vanuit het familiehuis hun eigen leven op orde te krijgen, heeft Mission Possible onlangs in Asbest een appartement aangeschaft. Vrouwen kunnen hier maximaal een jaar terecht, terwijl ze intussen actief zoeken naar eigen woonruimte en een baan.

Het familiehuis in Asbest draait nu 10 jaar. De aanpak blijkt zo succesvol dat Mission Possible in het nabijgelegen Tsjelabinsk ook een familiehuis is gestart. In de hoofdstad van de regio, Jekaterinaburg, heeft Mission Possible een opvangtehuis voor kinderen. Kort geleden is daar een huis aangekocht wat ook als opvang voor alleenstaande moeders met kinderen zal worden ingericht.   

Luister hier naar een radio interview met Bert Dokter over het project in Asbest


Het centrum geeft plaats aan vijftien moeders met kind. Het gaat om een tijdelijk verblijf. De vrouwen worden voorbereid op een zelfstandig bestaan. Naast psychologische hulp is het mogelijk om een vaktraining te volgen en is er assistentie in het zoeken naar woonruimte. Het centrum verleent ook ondersteuning aan probleemgezinnen in Asbest en omgeving in de vorm van voedsel en kleding, en juridische ondersteuning en consultatie over familie relaties.

Opvangtehuis Asbest Moeders met kinderen in opvangtehuis Asbest

In 2011 heeft EO-Metterdaad een fondsenwervende tv-reportage gemaakt over het werk van Mission Possible in Asbest. Met de opbrengst is het opvangcentrum gerenoveerd. Lees hier meer over deze renovatie.

Lees hier meer over de moeders van Asbest


Asbest is een stad met ongeveer 75.000 inwoners gelegen in het Oeralgebergte op de grens met Europa en Azië. In de directe nabijheid ligt de grootste open Asbestmijn ter wereld. De winters zijn hier erg koud en de zomers warm.