Mission Possible

Nieuws

Mission Possible aan de slag in Armeniƫ

06/12/2016

Mission Possible aan de slag in Armeniƫ

UITHUIZEN Met ingang van 1 januari 2017 neemt Mission Possible de activiteiten over van de Stichting Armeense Kindertehuizen. De gesprekken hierover zijn enkele maanden geleden gestart. Kortgeleden heeft het bestuur van de stichting formeel het besluit genomen om de activiteiten over te dragen aan Mission Possible Nederland en de stichting Armeense Kindertehuizen op te heffen.

 

De stichting Armeense Kindertehuizen is in 2001 opgericht door Jaap Vreugdenhil uit Berkel en Rodenrijs. Jaarlijks werden hulpgoederen in Armenië ingekocht en uitgedeeld in verschillende kindertehuizen. Ook zijn renovatiewerkzaamheden zoals het aanleggen van water- en gasleiding, installeren van ramen en vervanging dak uitgevoerd.

 

De vrijwilligers die betrokken waren bij het werk van Armeense Kindertehuizen zullen zich blijven inzetten voor de mensen in Armenië.  Zij gaan vormgeven aan de werkgroep Mission Possible Armenië.

 

Armenië wordt naast Albanië, Bulgarije, Oekraïne en Rusland het vijfde land waar Mission Possible actief is. Voor Bert Dokter, oprichter van Mission Possible Nederland, is Armenië geen onbekend land. “In de afgelopen twintig jaar heb ik meerdere malen het land bezocht en heb daar samengewerkt met een lokale organisatie in de humanitaire hulpverlening. Die contacten zijn altijd gebleven. Kortgeleden heb ik weer een bezoek gebracht en we zien veel mogelijkheden.”

 

Volgens een recent onderzoek van UNICEF en het Buro voor Statistiek van Armenië leeft 1 op de 3 kinderen in Armenië op of onder de armoedegrens. Het is in Armenië helaas geen uitzondering dat kinderen door de ouder(s) vrijwillig worden afgestaan vanwege armoede.

 

“Door het opzetten van dagopvangcentra willen we dat voorkomen. Kinderen worden na schooltijd opgevangen, krijgen een maaltijd, huiswerkbegeleiding en kunnen mee doen aan verschillende activiteiten. En aan het eind van de dag gaan ze naar huis. Deze aanpak is met dagopvangcentra die we eerder hebben opgezet succesvol gebleken.”  aldus Bert Dokter.

 

“De ondersteuning van projecten die momenteel door stichting Armeense Kindertehuizen wordt uitgevoerd zal worden voortgezet. De focus van de ondersteuning zal daarbij verschuiven van minder materiële ondersteuning naar meer ondersteuning met training en ondersteuning van het gezin”.