Armbandje

door Gerande Sikkema |

Gerande doet een armbandje om bij één van de Roma vrouwen.

Tijdens mijn reis door Bulgarije mocht ik, samen met mijn Bulgaarse collega’s, armbandjes uitdelen. Als je een armband bij iemand omdoet, is dat een intiem moment. Je komt letterlijk heel dichtbij. Ik werd geraakt tijdens deze bijeenkomsten met de jonge Roma moeders. Wat hebben zij een gevecht te leveren. Voor zichzelf en voor hun kinderen. Roma mensen worden behandeld als uitschot van de maatschappij. Er is veel werkloosheid en armoede.

Via de lokale Roma kerken delen we babyboxen uit. Een box met kleertjes en hygiëneproducten voor moeder en kind. Ook zit er een (kinder)bijbel in de doos. Voorafgaand aan het uitdelen van deze boxen, vertellen we het Evangelie op een bijzondere manier. We doen de moeders een mooie, handgemaakte, armband om. Een armband met een verhaal. Aan de armband hangen 5 bedels. Vervolgens neemt één van mijn collega´s het woord. Ze pakt er een kartonnen plaat bij, een paar pictogrammen en wat punaises. Ze vertelt het verhaal, dat begint vanuit Gods hart. De eerste bedel. De vrouwen kijken vol verwachting toe.

God kent je en houdt heel veel van je. Je bent waardevol en speciaal voor Hem. Dit is een bijzondere boodschap voor deze moeders die al van kinds af aan horen dat ze tweederangsburgers zijn. Ik zie verwondering in de ogen van de moeders, als er een stilte valt. Ze houden hun kinderen dicht tegen zich aan.

Het gebruikte armbandje.

Gods verlangen is dat je Hem kent. Daarom is het volgende bedeltje het teken van een mens. God wil je het eeuwige leven geven als een geschenk. Maar onze zonden – slechte daden en gedachten – scheiden ons van Hem. Aan het einde van de tijd zal de zonde ons vernietigen en ons voor altijd scheiden van God. Dit wordt uitgebeeld met de pictogrammen. Er komt een grote, zwarte streep, tussen God en mensen. Ik zie dat de vrouwen geconcentreerd kijken naar de uitleg.

We kunnen niet van onze zondigheid afkomen, zelfs niet als we dat willen. Daarom is Jezus, Zoon van God, in de wereld gekomen, als mens, om ons van onze zonden te bevrijden. Het kruis is daar het teken van.

Jezus stierf aan het kruis en droeg de straf voor ons. God legde al onze zonden op Hem.

Gods liefde is groter dan onze zonden en sterker dan de dood. God toonde het door Jezus uit de dood te verheffen. Jezus is de weg naar God. Als we aan God onze zonden belijden en ons wenden tot Jezus, Die voor ons gestorven is, zal Hij onze zonden vergeven.

De zwarte balk wordt weggehaald, de toegang tot God is weer open. Vervolgens gaat het verhaal verder. Het volgende bedeltje wordt gepakt. De vrouwen kijken naar hun armband, en pakken de kroon vast.

De kroon vertelt ons dat Jezus Koning is, Die eeuwig leeft en regeert. Als we in Hem geloven, zijn we Gods kinderen, zonen en dochters van de Koning. God is onze hemelse Vader, Die ons nooit zal verlaten.

Ons geloof is als een zaadje dat water en zon nodig heeft om te groeien. Je geloof wordt sterker als je bidt en in de Bijbel leest. Het geloof als een zaadje zal een grote boom worden die goede vruchten draagt.

Naast het armbandje krijgt de jonge moeder ook een doos vol babyspullen; de babybox.

Er wordt aan de vrouwen verteld: “Met deze armband kun je het Evangelie aan je kinderen vertellen”.

Het verhaal dat de moeders hoorden, was bij velen van hen bekend, maar sommigen van hen hebben de werkelijke boodschap misschien voor het eerst begrepen. Laten we bidden dat deze moeders zichzelf steeds meer mogen leren zien door de genadige ogen van onze Vader. En dat zij deze boodschap door mogen geven aan hun kinderen.

Vraag gratis magazine aan!