Nieuwe kansen in Kurtkaya

door Gerande Sikkema |

De zon staat lekker te schijnen als we uit de bus stappen in Kurtkaya, een wijk net buiten de stad Jambol. Zeker honderd kinderen en moeders staan ons op te wachten en zwaaien vrolijk. Sommigen kennen het woordje ‘hello’ en roepen het vrolijk. Hun vieze snoetjes glimmen verwachtingsvol. Bezoek van de Mission Possible bus betekent iets lekkers voor de kinderen.

Maar eerst lopen we met elkaar naar het lokaaltje dat als kerk dienst doet. Een ruimte van 4 bij 5 meter. Hier passen niet zo heel veel mensen in. Dat hoeft ook niet, want van de grote groep mensen die we buiten zien staan, zijn er maar een handvol christen. We maken kennis met de pastor van dit dorpje, pastor Stephan. Een sleutelfiguur. Hij vertelt ons over de grootste problematiek van Kurtkaya – de meeste mensen hier hebben geen papieren. Ze bestaan officieel niet. Dat brengt veel problemen met zich mee.

Marianna en Jelasko

Marianna en haar gezin

 

Een voorbeeld van deze problematiek zien we in het gezin van Marianna (18 jaar) en Jelasko (20 jaar). Marianna is zwanger van hun vierde kindje. Hun oudste dochter is 5 jaar, hun zoontje is 3 en hun jongste dochtertje is 2 jaar. Het meisje heeft een probleem met haar beentjes. Ze kan niet lopen. Marianna is naar een dokter geweest en er is verdere hulp nodig, maar dat kan niet omdat ze geen papieren hebben. We hopen deze zomer met een dokter langs te komen in de wijk, er zijn ongetwijfeld meer medische problemen waar hulp bij nodig is.

 

Woonhuis van gezin met drie kinderen

 

Kurtkaya ligt op een afstandje van de stad en vlakbij de vuilnisbelt. Roma zijn hier neergestreken omdat ze op andere plaatsen verjaagd worden. De huizen hier hebben geen adressen, wat het aanvragen van documenten nog gecompliceerder maakt. Ook voor het vinden van werk is het een probleem. De huizen die we zien worden vaak door meerdere families bewoont. We nemen op een paar plekken een kijkje. De omstandigheden zijn ontzettend slecht. We zien muizen en kakkerlakken in de kamers lopen. Er wonen veel mensen op kleine oppervlaktes.

 

Hulp van Mission Possible

Sinds een paar maanden helpt Mission Possible de mensen van Kurtkaya. We delen babyboxen en babyvoeding uit, door de armoedige omstandigheden hebben de moeders niet genoeg te eten en hebben niet genoeg voeding. Daarnaast zijn we aan het onderzoeken hoe we deze mensen verder kunnen helpen, bijvoorbeeld met een gaarkeuken. Een groter gebouw om bij elkaar te komen is dan nodig. Zou dat dan ook als kerk dienst kunnen doen? We dromen even…

Nog zoveel te doen, in deze wijk. Stapje voor stapje. En het eerste stapje is wat lekkers aan de kinderen uitdelen. De repen chocolade worden blij ontvangen. We maken nog een paar foto’s en stappen weer in de bus. Kurtkaya, vanaf nu een plaats in ons hart en in ons gebed.

 

 

Vraag gratis magazine aan!