Wie is Gerande Sikkema?

door Mission Possible |

“Werken voor Mission Possible is geen baan, maar een manier van leven.”

“Werken voor Mission Possible doortrekt mijn hele leven. Mijn persoonlijke missie is om het werk van Mission Possible in Nederland te vertegenwoordigen.” Sinds 2021 werkt Gerande Sikkema samen met Bert Dokter en maakt de stichting mooie ontwikkelingen door. Een interview met een vrouw met een sterke drive om gerechtigheid te brengen.

Gerande Sikkema

Kun je wat over je achtergrond vertellen?

Ik ben Gerande Sikkema en ik ben van 1989. Ik ben getrouwd met Kees en samen hebben we drie kinderen. Annelin is 12 jaar, Jaron 10 jaar en Rinke 8 jaar. Na de middelbare school in Groningen heb ik voor godsdienstdocent en pastoraal werker (GPW) gestudeerd in Zwolle. In 2009 trouwde ik met Kees en daarna zijn onze oudste twee kinderen geboren. Na mijn studie kon ik geen werk vinden. Het was toen crisis in Nederland en daarom startte ik m’n eigen bed & breakfast ‘Beleef het Noorden’, 15 kilometer ten noorden van de stad Groningen. Een jaar later stopte Kees met zijn baan als internationaal chauffeur, verbouwde een schuur tot nog meer bed & breakfast, kwam meehelpen met onze gastvrije onderneming en werd onze jongste toen geboren. Terugkijkend waren het toen echte tropenjaren.

Hoe heb je afgelopen jaren beleefd?

Ons B&B-bedrijf draaien we nog steeds samen. Toen de jongste drie jaar was, ben ik weer ‘buiten de deur’ gaan werken. Nou ja, buiten de deur; ik werk altijd vanuit huis 😉. Kees is ook altijd thuis. Hij werkt voor de zaak en bouwt in zijn vrije tijd graag aan ons nieuwe huis, plus andere klussen op en rondom ons erf. Door deze verdeling is het voor mij prima te doen om naast ons gezin ook werkreizen te maken.

In de maatschappij willen mijn man en ik graag ‘zinvol’ bezig zijn qua werk. We willen niet aan het werk voor een commerciële organisatie. Als gezin willen we bijdragen aan Gods Koninkrijk, waar dat mogelijk is. Het liefst dus ook in onze werkzaamheden. Het is een bewuste keuze om voor een lager salaris deze baan te hebben.

Wat doe je naast je werkzaamheden?

Toeren met onze oude camper doen we graag en we genieten van de alledaagse werkzaamheden op ons erf. Tuinieren is daarbij echt mijn ding. Na een drukke werkdag vind je me dan ook regelmatig op mijn knieën in de moestuin. Ook klussen zoals behangen of verven doe ik graag. Eigenlijk ben ik vaak lichamelijk bezig in m’n vrije tijd, als tegenhanger van het denk- en kantoorwerk. De soms heftige verhalen kunnen er wel inhakken bij mij.

Hoe ben je bij Mission Possible betrokken geraakt?

Gerande schrijft een brief

Eigenlijk is dat best wel een bijzonder verhaal. Bert Dokter vertrok in 1996 naar Rusland om te werken en kwetsbare groepen te praktisch te ondersteunen. Dat deed hij met de ondersteuning van een eigen achterban. Mijn ouders hoorden bij die achterban. Als gezin baden we regelmatig voor Bert in Rusland. Ook heb ik tekeningen gemaakt en opgestuurd toentertijd. Omdat Bert een broer van mijn tante is, ben ik altijd wel op de hoogte van Mission Possible gebleven. Mission Possible is altijd een organisatie geweest die ik, toen ik zelf geld ging verdienen, financieel ondersteunde.

Inmiddels werkte ik zelf bij Wycliffe, een andere zendingsorganisatie. Ik had het daar goed naar mijn zin, al was het wel ‘ver weg’ vanuit Groningen. In het Sposibo-magazine van 2020 stond de oproep dat Bert er wel iemand bij kon gebruiken. Ik voelde me daardoor aangesproken. Ondertussen had Bert al wel gedacht dat ik misschien wel bij de organisatie zou passen en dat we goed zouden samenwerken.

Een officiële sollicitatie is er uiteindelijk niet eens geweest. Het was voor mij persoonlijk, na een periode van gebed en gesprekken met dierbaren, duidelijk dat God dit van mij vroeg. Dus ben ik in het ‘diepe gesprongen’ en bij Mission Possible gaan werken. Dat was best heel spannend, maar eigenlijk loopt het werk vanaf dag één als een trein en past de Mission Possible-jas me beter dan ik van tevoren kon denken.

Hoe is jullie taakverdeling?

Bert staat klaar voor de mensen in het buitenland, voor onze collega’s en partners. Hij regelt doet veel project-management; alle rapporten, financiën en alle contacten met de lokale organisaties. Hij is van ‘de buitenlandse zaken’. In Nederland is Bert nog steeds kartrekker én deelnemer bij de sponsoring rondom het hardloopevenement ‘De Run van Winschoten’.

Verder zijn de zaken in Nederland mijn afdeling. De binnenlandse zaken. Donateurs, media, communicatie en de evenementen. Dit is geen harde scheiding hoor. We overleggen veel en doen eigenlijk allebei vooral de dingen die we leuk vinden. Ik ben geen ster in cijfers, terwijl Bert dat wel graag doet. Eigenlijk gaat het best vanzelf. We hebben allebei een hekel aan vergaderen, dus dat doen we gewoon niet 😉.

Vraag gratis magazine aan!