De angst van iedere ouder

door Gerande Sikkema |

Het is de angst van iedere ouder; een kind verliezen. Maanden gekoesterd in de baarmoeder. Hoopvol naar uitgekeken. Liefdevol verwacht. Deze angst werd werkelijkheid voor Svetlana. Vijf dagen nadat haar zoon te vroeg ter wereld kwam, overleed hij. Er breekt een donkere tijd voor Svetlana aan. Dagelijks bezoekt ze het graf van haar zoontje. In deze periode vervreemd ze helemaal van haar man. Ze rouwen niet op dezelfde manier. En de confrontatie met babies en kinderwagens op straat wordt Svetlana te veel. In plaats van dat ze therapeutische hulp zoekt, vlucht ze in de alcohol, een goedkoper en gangbaarder medicijn.

Nieuwe liefde

Als ze na een jaar een man tegenkomt die haar liefde schenkt, ziet ze weer licht. Dat hij al een gezin heeft, maakt haar op dit punt niets meer uit. Als hij bij haar is, geniet ze van de aandacht en als ze zwanger is, lijkt het geluk haar opnieuw toe te lachen. Maar als haar dochtertje Camilla geboren wordt, beginnen haar paniekaanvallen. En ze heeft geen steun aan de vader van Camilla. Haar alcoholgebruik intensiveert. Als blijkt dat Camilla iets aan haar oogjes heeft en als ze vijf jaar is, geopereerd moet gaan worden, worden de angsten en nachtmerries voor Svetlana steeds groter. Keer op keer droomt ze dat Camilla zal sterven. Door de jaren heen verslechterd de toestand van Svetlana steeds meer.

Haar zus Elena probeert haar op alle mogelijke manieren te helpen en te ondersteunen, maar als niets helpt en de gezondheid van Camilla gevaar gaat lopen, besluit Elena melding bij de autoriteiten te maken. Svetlana raakt Camilla kwijt, de voogdij wordt haar ontnomen, en ziet het leven niet meer zitten. Ze doet een zelfmoordpoging die mislukt.

Svetlana en Camilla in het opvangcentrum

Mission Possible

Elena brengt Svetlana in contact met het Mission Possible centrum in Asbest. Haar laatste kans op een nieuw leven. Svetlana komt bij ons wonen en dankzij onze contacten met de lokale autoriteit kunnen we ook Camilla naar ons centrum halen. Moeder en dochter zijn weer samen. Svetlana laat vanaf nu de alcohol staan en gaat in een intensief behandelprogramma. Samen met deskundigen werken we aan de oorzaak van haar verslaving, de angsten van Svetlana. We lezen met haar in de Bijbel en vertellen haar over God, die voor Zijn kinderen zorgt. We vertellen haar over de barmhartigheid van God. De paniekaanvallen worden langzaam minder, de drang naar alcohol verdwijnt en afgelopen zondag nam Svetlana de beslissing om haar leven aan God te geven. Inmiddels is de operatie aan de ogen van Camilla ook gepland. Tot na de operatie blijven Svetlana en Camilla bij ons in het opvangcentrum wonen. Daarna zullen we hen begeleiden naar een zelfstandig leven. Op de achtergrond blijven we aanwezig om Svetlana te ondersteunen waar we kunnen.

 

Vraag gratis magazine aan!