Julia, gebukt onder het verleden

door Gerande Sikkema |

Julia is 36 jaar oud en woont in Tobolsk. Als we haar leren kennen, draagt ze het gewicht van haar verleden als een loden last. Deze moeder van drie kinderen is getrouwd, maar ziet haar huwelijk niet meer zitten. Julia scheidt en vertrekt met haar drie kinderen. Ze start een nieuw hoofdstuk met een nieuwe partner en krijgt een zoon, Sasha. Helaas blijkt dit gezin niet levensvatbaar. De vader van Sasha vertrekt, waardoor Julia alleen achterblijft met drie kinderen en een jonge baby. Op zoek naar haar eigen geluk, botst ze keer op keer met de harde realiteit dat niemand haar wil vanwege haar kinderen.

Julia heeft af en toe contact met haar moeder, maar keer op keer gooit haar moeder haar voor de voeten dat zij degene is die wilde scheiden en ook nog zo dom was om nog een kind te krijgen. Ze worstelt met het idee dat ze niet voldoet aan de verwachtingen van haar moeder, en niet aan haar eigen dromen. De pijn van falen maakt dat Julia steeds meer begint te drinken, ze voelt zich compleet hopeloos. Haar kinderen en de kleine Sasha, die haar zo nodig heeft, zijn de onschuldige slachtoffers van haar worsteling.

Een strijd tussen verleden en toekomst

Julia met Sasha als ze pas bij ons zijn.

Haar ex-man, Igor, hoewel gekwetst door de scheiding, maakt zich steeds meer zorgen om hun kinderen. De effecten van Julia’s alcoholverslaving worden zichtbaarder. Igor en zijn moeder bundelen hun krachten. De moeder van Igor, een trouw lid van de kerk in Tobolsk, bidt intensief voor haar familie en kleinkinderen. In haar kerk horen ze over het Mission Possible opvanghuis, dat mensen helpt om hun leven weer op de rit te krijgen. Igor en zijn moeder aarzelen niet en regelen een plek voor Julia. Hiervoor zetten ze de kinderbescherming in en onder dreiging van verlies van haar kinderen gaat Julia overstag. Ze wil zich laten helpen. Samen met Sasha komt Julia in ons opvanghuis wonen.

Bij haar aankomst in het opvanghuis is Julia een gebroken, zwijgzame en uiterst kwetsbare vrouw. Het kost veel tijd voordat ze zich opent voor onze collega’s. Maar uiteindelijk boekt ze vooruitgang. Het kantelpunt is als ze de Bijbel begint te lezen en de Here aanvaard als haar Redder. Ze komt erachter dat je pas echt gelukkig bent als je de Here kent. Hier was ze naar op zoek. Nu begint ze haar innerlijke pijn te delen. Ze biecht op dat ze woede koestert jegens haar moeder, die haar voortdurend vergelijkt met haar succesvolle oudere zus. Ook de beschuldigingen van haar moeder rondom haar scheiding doen Julia pijn.Ze vertelt dat ze altijd al kok wilde worden, en in het opvanghuis krijgt ze de kans om die droom te vervullen. Ze wordt de chef-kok van het huis en deelt haar culinaire geheimen met anderen. Het is een opluchting om te zien hoe ze begint te bloeien.

De heling van de moeder-dochter relatie

Julia vindt de kracht om haar moeder te accepteren en te vergeven, beseffend dat haar moeder heel bezorgd was. In hun gesprekken hoort Julia nu de woorden van liefde en bezorgdheid voor haar en de kinderen. Voor Julia’s verjaardag stuurt haar moeder een groot boeket bloemen met hartverwarmende woorden.
Julia wordt opener en is minder snel beledigd door kleinigheden, en ze kan mensen meer vertrouwen. Inmiddels is er een jaar verstreken, en het is tijd om terug te keren naar huis, naar haar kinderen. De kinderen halen haar op bij het centrum. Samen gaan ze terug naar huis.

Een positieve Julia wordt opgehaald door haar kinderen

Een nieuw begin

De kerk in Tobolsk speelt een centrale rol in haar herstel. Julia heeft nog steeds veel werk te doen in haar persoonlijke ontwikkeling, maar ze gaat gestaag vooruit. Ze woont de diensten bij, neemt deel aan huiskringen en heeft wekelijkse ontmoetingen met een counselor die haar door de pastoor is toegewezen. Ze is diep onder de indruk van de zorg en liefde die ze in de kerk vindt. Zelfs haar ex-man en de vader van haar oudere kinderen begint naar de kerk te gaan. Er is hoop dat deze relatie herstelt, ondanks het feit dat Julia een kind heeft van een andere man.

Julia is daarnaast bezig om haar droom na te jagen en een carrière als kok te beginnen.

Het verhaal van Julia is een krachtig voorbeeld hoe een leven vol verdriet toch omgebogen kan worden tot een leven vol Hoop. Haar reis laat zien dat met de juiste steun en geloof in verandering, een nieuw leven mogelijk is. We zijn ontzettend dankbaar dat we daar als Mission Possible onderdeel van mochten zijn.

 

Vraag gratis magazine aan!