Vastgelopen in de bureaucratie

door Gerande Sikkema |

24 vierkante meter. Veel meer zal de kamer niet zijn. 6 meter langs de lange kant van de kamer en 4 meter breed. Hier wonen Ljoedmila (44), haar kinderen Kristina (22) en Vadim (9) en het dochtertje van Kristina, Arina (4). Krisitina is net bevallen van een zoon, Amir, als we contact met deze familie krijgen.

Christina met Amir in het ziekenhuis

Kristina wil Amir afstaan

Kristina wil Amir afstaan en achterlaten in de kraamkliniek in Krasnoyarsk, Rusland. Waarom zou ze proberen voor hem te zorgen als het toch niet lijkt te lukken? Er is geen geld en geen toekomstperspectief binnen deze familie. Verdrietig deelt ze haar verhaal met de medewerkers in de kraamkliniek. We worden door deze medewerkers gebeld en gevraagd of we iets kunnen betekenen.

In de hoek van de kamer is een piepklein keukentje, verder staan er een paar kasten, een tafel met twee stoelen en een bed. Als het avond is, wordt de vloer bedekt met matrassen en slapen ze met elkaar in de ruimte. Aan het einde van de gang is er een gemeenschappelijk toilet en een gemeenschappelijke badkamer.

Meer dan deze 24m2 heeft de familie niet. Ze houden het opgeruimd en netjes, maar is er ruimte voor baby Amir? Als er geen ledikantje voor hem is, dan neemt de sociale dienst Amir mee. En dan dreigt er ook gevaar voor Arina.

Hoe zijn ze hier beland?

In 2014, was Kristina 13 jaar oud. Ze woonde met haar moeder in Donbas, het oosten van de Oekraïne. Daar wonen veel mensen met een Russische achtergrond. Tijdens de onrusten in die periode zijn Kristina en haar zwangere moeder gevlucht naar Rusland. En nu, negen jaar later, zijn ze vastgelopen in het systeem. Ze hebben geen geldige papieren en komen dus niet in aanmerking voor fatsoenlijke woonruimte, niet voor een baan, niet voor kinderbijslag. Een groot probleem.

Oma Ljoedmila in de kamer van de familie

Amir ophalen

Als Mission Possible geloven we dat kinderen het beste bij hun eigen moeder kunnen opgroeien. Daarom zorgen we er allereerst voor dat Amir mee naar huis gaat met zijn moeder. Onze collega Lyuba pakt een babybox voor de familie in en haalt een ledikantje. Ze gaat in gesprek met de familie en vertelt dat we kunnen helpen. Voordat ze Kristina uit de kraamkliniek gaat ophalen zorgt ze ervoor dat het ledikantje geïnstalleerd is. Het neemt behoorlijk wat ruimte in de kamer in. Daarna rijdt ze door naar de kraamkliniek om Kristina en Amir op te halen, samen met Ljoedmila en Arina.

Het is ontroerend om de reactie van Arina op haar kleine babybroertje te zien. Ze giechelt als ze hem van dichtbij mag bekijken, ‘mijn broertje!’. Ook oma Ljoedmila straalt als ze de kleine Amir in haar armen krijgt. Wat een mooi ventje om te zien. Als ze thuiskomen doet Vadim de deur open, hij was niet mee naar de kraamkliniek. Vadim kriebelt voorzichtig over het hoofdje van zijn nieuwe neefje. Kleine Amir is thuis, bij zijn familie. Er heerst voorzichtig een feeststemming.

Papieren regelen

Kennismaken met grote zus Arina

Daarnaast zijn de papieren een groot probleem. Gelukkig hebben we hier ervaring mee. Lyuba stuurt, met hulp van Ljoedmila, alle papieren op naar een vriend van onze organisatie die op het ministerie werkt. ‘Wat een nachtmerrie zijn deze documenten’ verzucht hij. Maar hij gaat ermee aan de slag. We hopen de komende maanden de documenten geregeld te hebben. Dan zal Kristina niet alleen kinderbijslag voor Amir ontvangen, maar ook voor Arina. En Ljoedmila krijgt dan de kinderbijslag voor Vadim. Dat maakt de financiële positie van deze familie een behoorlijk stuk beter.

Lyuba zal de komende periode regelmatig langs gaan om te kijken of ze het redden. Maar als we de blijde gezichten van Ljoedmila en Kristina zien, nu ze alle kinderen bij zich hebben en er weer perspectief is, dan gaat het wel goed komen met deze sterke vrouwen! Wat ontzettend fijn dat mede dankzij de donateurs van Mission Possible de kleine Amir kan opgroeien bij zijn moeder, zus, oma en oom.

Update

Inmiddels zijn alle papieren geregeld is heeft Christina met haar kinderen een eigen woonruimte. Ook kan Arina naar de kinderopvang en naar de kleuterschool.

Vraag gratis magazine aan!