Rusland

Een land met een onzekere toekomst

Een toekomst voor je kinderen; samen met jou.

Soms zit het leven niet mee. Je hebt een moeilijke start. De familie waar je uitkomt heeft een problematische achtergrond. Daardoor kon je niet thuis blijven wonen. Je werd uit huis geplaatst. Je groeide op in een weeshuis. Eten en drinken kreeg je wel, maar de aandacht die je nodig had ontbrak. Toen je op jezelf kwam, zocht je liefde. Maar hoe weet je wat je zoekt, als je het zelf nooit hebt gekend?

Je hebt inmiddels zelf kinderen en loopt vast. Vast in de dagelijkse dingen. Vast in de verwerking van je jeugd. En de lokroep van de vergetelheid van alcohol hoor je duidelijk. Maar je wilt anders! Voor jezelf. Voor je kinderen.

Je voelt de hete adem van de overheidsinstanties in je nek. Dreigend voogdijverlies. Zij denken dat het beter is als je kinderen in een weeshuis terecht komen. Hoe het daar is, dat weet je maar al te goed. Zo graag zou je een échte kans krijgen. De keten doorbreken. Hoe pak je dat aan?

Via, via, hoor je van een organisatie die er speciaal is voor vrouwen als jij. In jouw situatie. Zij kunnen je helpen. In hun opvanghuis ben je welkom met je kinderen. Hier mag je wonen en tot rust komen. Je leert hoe je goed met je kinderen omgaat. Hoe je liefde toont, als je zelf weinig liefde hebt gekregen. Je leert koken en bakken. En wassen. Maar boven alles leer je dat jij er mag zijn. Als persoon. Dat er een God is, die naar mensen omkijkt. Die er vol liefde ook voor jou wil zijn.

Je bent welkom. Mission Possible is er voor jou.

Babyboxen

Wat is de situatie?

Vrouwen in Rusland bevallen in een kraamkliniek. Na de bevalling blijven ze daar een paar dagen om op te knappen. Sommige van deze vrouwen hebben een heel moeilijke thuissituatie. Dan kun je denken aan een verslaafde partner, geen officiële documenten, slechte woonruimte, inwonend bij (schoon)familie en/of ernstige armoede. Deze vrouwen overwegen regelmatig, soms onder druk van hun omgeving, hun kind achter te laten in de kraamkliniek. Deze kinderen worden daar dan een paar weken verpleegd en gaan dan het weeshuissysteem van Rusland in.

Hoe helpt Mission Possible?

Via de verpleegsters van de kraamklinieken komt Mission Possible in contact met deze vrouwen. Een lokale medewerker van Mission Possible komt, na toestemming van de moeder, op bezoek om te kijken wat we kunnen betekenen voor deze moeder.

Vaak zijn de problemen van de moeder op te lossen doordat we jarenlang ervaring en goede contacten hebben met officiële instanties. Mocht het echt heel ernstig zijn, dan hebben we mogelijkheden om de moeder en de baby tijdelijk op te vangen in één van onze opvanghuizen om vanuit daar een goede start mogelijk te maken.

We komen niet met lege handen, maar geven de moeder een babybox met benodigdheden voor het eerste jaar van de baby. Kleding, luiers, doekjes, een warme deken en een warme jas. Dat helpt ons om het contact met de moeder te leggen. Het gebeurt meerdere keren per jaar dat de moeder het tóch ziet zitten om haar kindje mee te nemen en het kindje niet wordt achtergelaten.

Wat kan ik doen?

Doneer voor het Babyboxproject van Mission Possible en maak het mogelijk dat we lokaal de benodigdheden voor deze boxen kopen. Bid voor de moeders die onder zware druk moeilijke beslissingen moeten nemen.

Gezinsondersteuning

Wat is de situatie?

Regelmatig bevindt de moeder die we ondersteunen zich met haar kinderen in moeilijke omstandigheden. Zoals armoede, vervuiling en een onveilige leefomgeving. Hierdoor dreigen instanties de kinderen uit huis te plaatsen. Dit is met een klein beetje hulp van buitenaf te voorkomen.

Hoe helpt Mission Possible?

Via de sociale dienst heeft Mission Possible toegang tot deze sociaal kwetsbare gezinnen. Op regelmatige basis, het liefst wekelijks, gaat een speciaal team langs bij deze gezinnen thuis. Doel is om kinderen, als het enigszins kan, bij hun moeder te houden. We bieden ondersteuning waar dat nodig is, aangepast op de behoeften van het gezin. Dat kan administratief zijn, maar ook met voedsel, kleding of een uitnodiging voor huiswerkbegeleiding.

Wat kan ik doen?

Doneer voor het werk van onze teams die eropuit gaan om gezinsondersteuning te bieden en bid voor de moeders, die in zulke zware omstandigheden hun kinderen groot brengen.

Naschoolse opvang

Wat is de situatie?

In een heel aantal gezinnen die we ondersteunen ontbreekt het ouders aan vaardigheden om hun kinderen te begeleiden bij hun schoolwerk. Hierdoor kunnen de kinderen niet meekomen op school en dreigt uitval.

Hoe helpt Mission Possible?

Op een aantal plaatsen in Rusland (Bogotol, Jekaterinenburg en Krasnoyarsk) hebben we naschoolse opvang. Op deze plekken zijn kinderen en tieners na schooltijd welkom om huiswerk te maken. Er zijn goede begeleiders aanwezig. Daarnaast is er fruit, thee en een warme maaltijd voor de kinderen. Hierdoor worden de ouders ontlast en ontstaat er voor de kinderen een beter toekomstperspectief door verbeterde schoolprestaties.

Wat kan ik doen?

Doneer voor de verschillende naschoolse opvanglocaties. En bid voor de begeleiders. Dat ze in hun werk genade en liefde van de Here Jezus mogen laten zien aan de kinderen die het zo hard nodig hebben.

Vrouwenopvanghuizen

Wat is de situatie?

Het leven voor vrouwen in Rusland is hard. Zeker als ze in de problemen zijn geraakt. Huiselijk geweld, verslaving, armoede. Een vicieuze cirkel. De overheid geeft weinig tot geen mogelijkheden om hieruit te ontsnappen.

Hoe helpt Mission Possible?

Op zes locaties (Asbest, Jekaterinenburg, Krasnoyarsk, Oefa, Omsk en Tsjeljabinsk) heeft Mission Possible opvanghuizen voor vrouwen en hun kinderen. Deze huizen worden gerund door een professioneel team. Hier kunnen vrouwen met hun kinderen voor een korte of langere periode terecht om hun leven opnieuw vorm te geven en de cirkel te doorbreken. Er is aandacht voor het aanleren van sociale, mentale en praktische vaardigheden.

Wat kan ik doen?

Doneer voor de verschillende opvanglocaties. Bid voor de moeders, die hun verantwoordelijkheid willen nemen en hun leven willen oppakken. Bid voor de kinderen. Dat zij de liefde van hun moeder mogen ontvangen.

Nieuws uit Rusland

babyboxen per jaar

naschoolse opvang

vrouwenopvanghuizen